Wykonanie
Kolejny sernik na zimno z dodatkiem sezonowych
owoców. Jakoś tak się układa, że poszukując przepisu na coś słodkiego z wybranymi
owocami, niemal za każdym podejściem najbardziej przypada mi do gustu sernik. I tak też było teraz! Mając do dyspozycji
czarną porzeczkę wybrałam sernik na zimno. Bardzo spodobał mi się przepis na tenże na blogu Dorotki Moje wypieki . I w tym miejscu składam wielkie dzięki autorce tegoż przepisu.Ta apetycznie prezentująca się słodkość okazała się rewelacyjna, pyszna i szybko zniknęła ze stołu.Uwaga: dokonałam w przepisie pewnych zmian ze względu na użycie większej formy.
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):220 g
ciastek maślanych100 g
masłaSkładniki masy serowej :ok. 1000 g
twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie2 łyżki
soku z cytryny200 - 250 ml
śmietany kremówki (można zastąpić
jogurtem naturalnym)250 g drobnego
cukru8 - 10 płaskich łyżeczek
żelatyny300 g
czarnej porzeczki, odszypułkowanej + dodatkowo 150 g drobnego
cukru do dosłodzenia warstwy z
porzeczkąWykonanie
spodu :
Ciastka kruszymy na pył, dodajemy roztopione
masło i mieszamy. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę
ciasteczkową wciskamy w dno i wyrównujemy powierzchnię ( robiłam za pomocą elastycznej, plastikowej
łopatki). Wkładamy do lodówki do czasu przygotowania masy serowej.Wykonanie masy serowej :
Czarną porzeczkę miksujemy blenderem (można przetrzeć przez sitko).
Twaróg miksujemy z
cukrem,
śmietaną i
sokiem z cytryny.
Żelatynę zalewamy jak najmniejszą ilością zimnej
wody do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wrzątku, stale mieszajac. Jeszcze ciepła wlewamy do masy serowej cienkim strumyczkiem cały czas miksując (na zmniejszonych obrotach robota), aby nie powstały grudki.Połowę masy serowej wylewamy na przygotowany uprzednio spód
ciasteczkowy i natychmiast wkładamy do lodówki. Do pozostałej masy wlewamy małymi porcjami zmiksowane z
cukrem porzeczki, dokładnie mieszamy łyżką lub robotem na zmniejszonej mocy i gdy jasna warstwa serowa zatężeje, wylewamy na nią masę
serowo -
porzeczkową. Ponownie umieszczamy w lodówce do całkowitego zatężenia obu warstw
serowych ( najlepiej na noc ). Przed podaniem dowolnie dekorujemy.
Polecam również :W kuchni na wesoło :Ludożerca nie może usnąć, męczą go wyrzuty sumienia, brak perspektyw, możliwość wojny z sąsiednim plemieniem....Przewraca się z
boku na bok, budzi żonę i żali się jej...A ona spokojnie stwierdza:- A mówiłam, nie jedz na kolację filozofa....