Wykonanie
Składniki:spód :120 g
herbatników30 g
masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionegomasa serowa :700 g
twarogu mielonego70 g
miodu1 łyżka
soku z cytryny12 g
żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki
żelatyny40 ml
wodymorelowy wierzch :400 g
moreli (waga w całości, z pestkami)1 łyżeczka
soku z cytryny1 łyżka
miodu2 łyżeczki
żelatyny30 ml
wodyspód :
Herbatniki i
masło kruszymy w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód formy wysypujemy masę
ciasteczkową, którą wyrównujemy grzbietem łyżki. Odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.masa serowa :
Żelatynę zalewamy
wodą, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Zdejmujemy z palnika, i odstawiamy do przestudzenia.W misie miksera umieszczamy
twaróg, dodajemy
miód, skórkę i
sok z cytryny. Całość miksujemy. Na sam koniec dodajemy przestudzoną
żelatynę, dokładnie mieszamy.Masę
serową przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
morelowy wierzch :
Żelatynę zalewamy
wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy do przestudzenia.Puree
morelowe mieszamy z
sokiem z cytryny i
miodem. Dodajemy przestudzoną
żelatynę i dokładnie mieszamy.Polewę
morelową przelewamy na całkowicie stężałą masę
serową. Schłodzamy w lodówce do jej stężenia.