ßßß
Składniki :spód :150 g herbatników70 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionegomasa serowa :700 g twarogu mielonego2 dojrzałe banany50 g cukru pudru1 łyżka soku z cytryny12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)40 ml wody50 g wiórków kokosowych (opcjonalnie)dodatkowo :1 banan do dekoracjispód : Herbatniki i masło kruszymy w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Na spód formy o średnicy 20 cm wysypujemy masę ciasteczkową, którą wyrównujemy grzbietem łyżki. Odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.masa serowa : Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Zdejmujemy z palnika, i odstawiamy do przestudzenia.W misie miksera umieszczamy twaróg, dodajemy cukier, rozgniecione widelcem banany, opcjonalnie wiórki kokosowe i sok z cytryny. Całość miksujemy. Na sam koniec dodajemy przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy.Masę serową przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po minimum godzinie na wierzchu układamy plastry banana zanurzone w soku z cytryny, aby nie zbrązowiały.