Wykonanie
Sernik na zimno wcale nie musi być
waniliowy, ani z
galaretką. Zdarza mi się, że czasem kupię za dużo
bananów. I co z nimi zrobić? Placki i naleśniki nie, shake nie. No to może sernik! Ekspresowy w przygotowaniu, a smakuje na prawdę dobrze!
Składniki :spód :150 g
herbatników70 g
masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionegomasa serowa :700 g
twarogu mielonego2 dojrzałe
banany50 g
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny12 g
żelatyny w proszku (3 łyżeczki)40 ml
wody50 g
wiórków kokosowych (opcjonalnie)dodatkowo :1
banan do dekoracjispód :
Herbatniki i
masło kruszymy w malakserze do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Na spód formy o średnicy 20 cm wysypujemy masę
ciasteczkową, którą wyrównujemy grzbietem łyżki. Odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.masa serowa :
Żelatynę zalewamy
wodą, odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny. Zdejmujemy z palnika, i odstawiamy do przestudzenia.W misie miksera umieszczamy
twaróg, dodajemy
cukier, rozgniecione widelcem
banany, opcjonalnie
wiórki kokosowe i
sok z cytryny. Całość miksujemy. Na sam koniec dodajemy przestudzoną
żelatynę, dokładnie mieszamy.Masę
serową przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po minimum godzinie na wierzchu układamy plastry
banana zanurzone w
soku z cytryny, aby nie zbrązowiały.