Wykonanie
Niesamowicie pyszny, orzeźwiający sernik
cytrynowy na zimno, na spodzie
ciasteczkowym, z dodatkiem
rabarbaru zapiekanego z
wanilią i
miodem. Cudo! Delikatna konsystencja i lekki
cytrynowy smak przypominają mi kremowy brytyjski deser 'lemon fool', do którego tak bardzo mam słabość. Dopełnieniem jest
rabarbar pieczony w słodkim
miodowym sosie. Bardzo polecam i witam ciepło wszystkich Czytelników po dłuższej przerwie :-).Składniki na spód:200 g
ciastek maślanych50 g
masła, roztopionego
Ciastka i
masło umieścić w malakserze i zmiksować do momentu otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. W przypadku braku malaksera -
ciastka umieszczamy w mocnym woreczku (np. z zapięciem) i uderzamy mocno wałkiem lub tłuczkiem, do ich pokruszenia, na końcu łączymy z roztopionym
masłem.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód,
boków niczym nie smarować. Masę
ciasteczkową wysypać na spód formy, wyklepać z niej spód i boki formy do połowy, wyrównując łyżką.Składniki na masę
serową:1 szklanka
jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej250 g
mascarpone (1 opakowanie), w temperaturze pokojowejpół szklanki
cukru pudrusok i skórka otarta z 1 niewoskowanej
cytryny1 szklanka
śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej10 g
żelatyny w proszku (2,5 łyżeczki) lub 3 listki
żelatyny + 50 ml
wodyCytrynę niewoskowaną umyć, wyparzyć, otrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Odłożyć.W misie miksera umieścić
jogurt grecki,
serek mascarpone,
cukier puder, skórkę i
sok z cytryny. Zmiksować (końcówki miksera do ubijania
białek) do otrzymania jednolitej, bezgrudkowej masy.
Żelatynę w proszku zalać 50 ml zimnej
wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika i lekko przestudzić.Do jeszcze lekko ciepłej
żelatyny dodać łyżkę masy serowej, dokładnie rozprowadzić. Dodać kolejne 2 łyżki i znowu wymieszać, obserwując, czy nie ma grudek. Tak zaprawioną
żelatynę dodać do masy serowej i natychmiast zmiksować, do połączenia.W osobnym naczyniu umieścić schłodzoną
śmietanę kremówkę. Ubić do sztywności. Dodać ją do masy serowej, w dwóch turach i delikatnie wymieszać z masą
serową.Na spód
ciasteczkowy wyłożyć masę
serową. Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.Pieczony
rabarbar:200 g
rabarbaru, pociętego w 10 cm kawałki2 łyżki
miodu1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
waniliiNa małą blaszkę wyłożyć
rabarbar, polać
miodem,
sokiem z cytryny i
wanilią. Umieścić w piekarniku rozgrzanym do 200ºC i piec przez 12 - 15 minut lub do zmięknięcia łodyg, w połowie pieczenia raz delikatnie mieszając. Najlepiej by
rabarbar zachował swój kształt, ale był mięciutki. Wyjąć, wystudzić.Na paterę wyłożyć schłodzony sernik. Na górę wyłożyć wystudzony
rabarbar, polać powstałym
syropem rabarbarowo -
miodowym.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).