ßßß Cookit - przepis na Wilgotne ciasto z suszonych śliwek

Wilgotne ciasto z suszonych śliwek

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto:
250 g suszonych śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125 g masła w temperaturze pokojowej
145 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jaja, roztrzepane
185 g mąki + 3/4 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej
Sos karmelowy:
125 g solonego masła lub zwykłego + szczypta soli morskiej
125 g brązowego cukru
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Głęboką formę o wymiarach 23 x 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Do rondelka włożyć śliwki, wlać 250 ml wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać sodę, odstawić z ognia do ostudzenia.
Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając.
Szpatułką wymieszać najpierw z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie z przestudzonymi śliwkami wraz z zalewą. Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i również dobrze wymieszać.
Ciasto wlać do przygotowanej formy. Piec przez 40 - 45 minut, do czasu aż ciasto nie będzie przylegać już do boków formy.
W międzyczasie przygotować sos karmelowy : do rondelka włożyć masło, wsypać cukier i wlać śmietankę, zagotować mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z wanilią i solą.
Kroić ciepłe ciasto na kwadraty i podawać polewając ciepłym sosem karmelowym.
Wskazówki
Ciasto można podawać z bitą śmietaną.
Jeśli wystygnie, przed podaniem można podgrzać w mikrofalówce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/czekoladowiec_z_suszonymi_sliwkami/przepis.html