Wykonanie
SkładnikiCiasto:250 g suszonych
śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki1 łyżeczka
sody oczyszczonej125 g
masła w temperaturze pokojowej145 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jaja, roztrzepane185 g
mąki + 3/4 łyżeczki
sody + 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia150 g ciemnej
czekolady, roztopionej i ostudzonej
Sos karmelowy:125 g solonego
masła lub zwykłego + szczypta
soli morskiej125 g
brązowego cukru250 ml
śmietanki kremówki1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni. Głęboką formę o wymiarach 23 x 26 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.Do rondelka włożyć
śliwki, wlać 250 ml
wody, doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 3 minuty. Dodać
sodę, odstawić z ognia do ostudzenia.Mikserem utrzeć
masło z
cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać
jajka, cały czas ubijając.Szpatułką wymieszać najpierw z przesianą
mąką z
proszkiem do pieczenia i
sodą, następnie z przestudzonymi
śliwkami wraz z zalewą. Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną
czekoladę i również dobrze wymieszać.Ciasto wlać do przygotowanej formy. Piec przez 40 - 45 minut, do czasu aż ciasto nie będzie przylegać już do
boków formy.W międzyczasie przygotować
sos karmelowy : do rondelka włożyć
masło, wsypać
cukier i wlać
śmietankę, zagotować mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo małym ogniu przez 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z
wanilią i
solą.Kroić ciepłe ciasto na kwadraty i podawać polewając ciepłym
sosem karmelowym.WskazówkiCiasto można podawać z
bitą śmietaną.Jeśli wystygnie, przed podaniem można podgrzać w mikrofalówce.