Wykonanie
SkładnikiSkładniki:25 g roztopionego
masła + dodatkowo do wysmarowania formy100 g
mąki + dodatkowo do obsypania formy4
jajka (o temperaturze pokojowej)100 g
cukru pudrucukier puder do posypaniaNadzienie:2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii80 ml
soku jabłkowego lub
pomarańczowego60 g
cukru pudru400 g
rabarbaru200 ml
bitej śmietany (gotowej lub ubitej ze schłodzonej
śmietany kremówki)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę o średnicy 23 cm wysmarować roztopionym
masłem, spód wyłożyć krążkiem z papieru do pieczenia i jeszcze raz posmarować
masłem oraz posypać
mąką.Mikserem ubić
jajka z
cukrem pudrem (przez około 10 minut) na puszysty i jasny krem. Przesiać
mąkę do ubitego kremu i bardzo delikatnie wymieszać metalową łyżką. Dodać rozpuszczone oraz ostudzone
masło i delikatnie wymieszać. Natychmiast przelać ciasto do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 13 - 15 minut lub do lekkiego zrumienienia.
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki. Do dużej patelni z grubym dnem wlać
wanilię, sok oraz wsypać
cukier puder. Dodać
rabarbar i podgrzewać na wolnym ogniu aż do zagotowania. Przykryć patelnię i gotować na małym ogniu aż
rabarbar będzie całkowicie miękki. Jeśli na patelni będzie dużo
soków, zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i mieszając zredukować nadmiar wilgoci. Kiedy
rabarbar osiągnie konsystencję
dżemu, odstawić patelnię z ognia, doprawić ewentualnie do smaku
cukrem i ostudzić.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę.
Biszkopt przeciąć poziomo na 2 części, zdjąć górną część. Rozsmarować 1/4
rabarbaru na dwóch połówkach, na dolnym krążku rozłożyć
bitą śmietanę, przykryć górnym krążkiem. Posypać
cukrem pudrem, pokroić i podawać z resztą
rabarbaru obok w miseczce.WskazówkiCiasto można przełożyć gotowym już
dżemem rabarbarowym.