Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje180 g
ciasta francuskiego200 g
śmietany 12%1/3
pora50 g
sera (koziej roladki lub
camemberta lub
brie)2 plasterki
szynki parmeńskiej4
pieczarki1/2
papryczki chili1/4 szklanki tartego
seraprzyprawy:
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa, suszony
tymianek,
estragonDo podania:
rukola z
winegretemPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni C .
Ciasto francuskie trzeba wcześniej podpiec aby spód tarty był chrupiący i wypieczony. W tym celu należy przygotować prostokątną blachę do pieczenia lub tortownicę o średnicy około 28 cm lub inną blaszaną formę, tak aby zmieścił się na niej okrągły placek z
ciasta francuskiego. Blaszkę posmarować
oliwą, położyć wycięte
ciasto francuskie. Ciasto podziurkować widelcem. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia, a na nim położyć inną, nieco mniejszą formę np. tortownicę, dociążyć ją np.
jabłkiem,
ziemniakiem itp. Brzegi (około 1 cm) ciasta mają wystawać. Dzięki temu spód tarty nie podniesie się z podczas pieczenia tylko same brzegi, tworząc charakterystyczny rant. Całość wstawić do piekarnika i piec przez około 13 minut. Następnie zdjąć formę z obciążeniem i papier do pieczenia. Formę z
ciastem wstawić z powrotem do piekarnika na około 5 minut. Wyjąć formę z piekarnika i ułożyć dodatki (poniżej są wskazówki jak je przygotować). Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C .Dodatki :
pory pokroić na paseczki i zeszklić na łyżeczce
oliwy, doprawić
solą,
pieprzem,
tymiankiem i
estragonem.
Śmietanę doprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch ułożyć
pory, plasterki
sera,
szynkę parmeńską (bez krojenia na mniejsze kawałki). Dodać oczyszczone gąbeczką i pokrojone
pieczarki oraz posiekaną
papryczkę chili. Wstawić do piekarnika na około 10, pod koniec posypać tartym
serem. Przed podaniem posypać
rukolą i skropić ją
winegretem.

