Wykonanie
PDF

Jak zrobić coś mega wykwintnego a zarazem taniego? Bardzo prosto, wystarczy trochę pomyślunku :) Dziś proponujemy zapiekanego
łososia ala tatar oraz
Camembert w cieście francuskim - idealny do
wina.Będziemy do tego potrzebować:2 medaliony mrożone z
łososia,1 opakowanie
szynki parmeńskiej / szwarcwaldzkiej,odrobina
przyprawy do ryby,2 opakowania
sera typu
Camembert (ewentualnie
Brie),
ciasto francuskie,
bagietka,
zioła prowansalskie,odrobina
masła,Przygotowanie:1. Gotowe
ciasto francuskie kroimy na połowę i "dźgamy" widelcem, układamy na nim
ser a brzegi owijamy plasterkiem
szynki przekrojonym na pół. Zawijamy ciasto, tak by ładnie wyglądało. Wkładamy do zamrażalnika.2. Na folii aluminiowej układamy
szynkę - mi wystarczyły 3 plastry (można ją pokroić w paski i "zapleść"), na niej kładziemy mrożonego
łososia, posypujemy odrobiną
przyprawy do ryb i zawijamy, najpierw w
szynkę później w folię.3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Wkładamy do niego zawiniątka z
sera. Pieczemy dokładnie 15 minut (!)4. W czasie gdy piecze się
ser kroimy
bagietkę, smarujemy
masłem i posypujemy
ziołami.5. Po 15 minutach wkładamy grzanki z
bagietki. Przestawiamy piekarnik na opiekanie i trzymamy jeszcze 5 minut. Po tym czasie wyciągami
bagietki i
ser.6.
Ser schładzamy, na ciepło wypływa z zawiniątka. W tym czasie pieczemy
rybę, też w 180 stopniach również 15 minut!!!7. Odwijamy
rybę z folii i układamy wraz z grzankami na talerzu -
ryba powinna być delikatnie surowa.8 .
Rybę podajemy na ciepło najlepiej z
białym słodkim winem. Schłodzony
ser kroimy w ósemki i podajemy jako zakąskę.Za całość składników (razem z
winem) w Tesco zapłaciliśmy ok 55 zł.
Łososiem można najeść się bardzo, więc może wystarczyć i jeden krążek
sera.
Ser można przygotować wcześniej i podać w czasie gdy czekacie na
rybę :)SMACZNEGO!!!




PDF