Wykonanie
Składniki2 - 3 porcje1/2 szklanki
kaszy jaglanejopcjonalnie 1 łyżeczka
siemienia lnianego2 i 1/2 szklanki
soku jabłkowego (używam soku ekologicznego 100%)1/2 łyżeczki
cynamonuDo podania
sok z cytryny,
jogurt naturalny,
orzechy włoskie lub pekan lekko zrumienione na patelni, pokrojone
jabłko,
miód,
rodzynki,
cynamonPrzygotowanie
Kaszę jaglaną opłukać kilkakrotnie zmieniając
wodę aż będzie klarowna. Do rondelka wsypać
kaszę, dodać
siemię lniane jeśli używamy, wlać 2 szklanki
soku jabłkowego i
cynamon, zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez ok. 20-25 minut do miękkości
kaszy. Na koniec dodać resztę
soku jabłkowego i wymieszać.Nałożyć do miseczek, dodać po ok. 1-2 łyżki
jogurtu naturalnego na porcję, posypać pokrojonym
jabłkiem, skropić
sokiem z cytryny, dodać zrumienione
orzechy, polać
miodem. Można jeszcze posypać
cynamonem i
rodzynkami.