Wykonanie
Pora na deser w stylu Tex-Mex. W smaku bardzo podobny jest on do polskiej szarlotki. Podawany z
lodami jest niczym innym jak smażonym burrito z
jabłkami i
rodzynkami.Składniki:tortille pszenne 4 sztuki
jabłka około 800gr – najlepiej twarde i kwaśne
cynamon mielony łyżeczka
miód 4 łyżki
rodzynki 4 łyżki
sok jabłkowy 8 łyżektłuszcz do smażenia głębokiegowykałaczki
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekłądamy do garnka, dodajemy
miód,
sok jabłkowy,
cynamon i
rodzynki. Mieszamy do momentu aż
jabłka puszczą sok. Na tortilli rozkładamy farsz, zwijamy tak jak krokiety i spinamy wykałaczkami. Smażymy w głębokim tłuszczu do złotego koloru. Przekrawamy po skosie na pół. Podajemy z
lodami śmietankowymi.