ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

nazwa

Wykonanie

Pora na deser w stylu Tex-Mex. W smaku bardzo podobny jest on do polskiej szarlotki. Podawany z lodami jest niczym innym jak smażonym burrito z jabłkami i rodzynkami.
Składniki:
tortille pszenne 4 sztuki
jabłka około 800gr – najlepiej twarde i kwaśne
cynamon mielony łyżeczka
miód 4 łyżki
rodzynki 4 łyżki
sok jabłkowy 8 łyżek
tłuszcz do smażenia głębokiego
wykałaczki
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przekłądamy do garnka, dodajemy miód, sok jabłkowy, cynamon i rodzynki. Mieszamy do momentu aż jabłka puszczą sok. Na tortilli rozkładamy farsz, zwijamy tak jak krokiety i spinamy wykałaczkami. Smażymy w głębokim tłuszczu do złotego koloru. Przekrawamy po skosie na pół. Podajemy z lodami śmietankowymi.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/jablkowa-chimichanga