Wykonanie
Ta babka, to ideał mojej córki. Bez
rodzynek, z jej ulubioną polewą, znana od dzieciństwa. I choć generalnie moja córka nie przepada za ciastami, to
mogę z całą stanowczością stwierdzić, że ma swoje dwa wyjątki, pavlovą i tą właśnie babkę . Babka grecka jest mięciutka, smaczna, ładnie wyrasta i jest nieskomplikowana w przygotowaniu. Gdy ją zrobię, mam zawsze pewność, że zostaną tylko okruszki.

2 niepełne szklanki
maki4
jaja3/4 kostki
masła1 1/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczeniaolejek waniliowy100 g
czekolady mlecznej lub deserowej,
migdały, do posypania lub1 łyżka
kakao,1 łyżka
wody4 łyżki
cukru70 g
masłaMasło ucieramy na puch. W osobnym naczyniu ucieramy
żółtka z
cukrem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania resztę
cukru.
Masło ucieramy z masą
żółtkową, następnie dodajemy na przemian partiami pianę z
białek i
mąkę, wlewamy
olejek waniliowy. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczemi wysypanej
bułką tartą. Pieczemy ok godziny w temp 180 st C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie. Po 5 minutach wyjmujemy na talerz, obsypujemy utartą
czekoladą i rozdrobnionymi
migdałami(lub
płatkami). Ja to ciasto polewam polewą. Rozpuszczam wszystkie składniki na polewę(
kakao,
wodę,
cukier,
masło) w rondelku. Polewam gorącą polewą ciasto i posypuję
płatkami migdałowymi.Przepis pochodzi z książeczki Biblioteczki Poradnika Domowego "Ciasta i
ciasteczka".