ßßß Cookit - przepis na Babka grecka

Babka grecka

nazwa

Wykonanie

Ta babka, to ideał mojej córki. Bez rodzynek, z jej ulubioną polewą, znana od dzieciństwa. I choć generalnie moja córka nie przepada za ciastami, to mogę z całą stanowczością stwierdzić, że ma swoje dwa wyjątki, pavlovą i tą właśnie babkę . Babka grecka jest mięciutka, smaczna, ładnie wyrasta i jest nieskomplikowana w przygotowaniu. Gdy ją zrobię, mam zawsze pewność, że zostaną tylko okruszki.
2 niepełne szklanki maki
4 jaja
3/4 kostki masła
1 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olejek waniliowy
100 g czekolady mlecznej lub deserowej, migdały, do posypania lub
1 łyżka kakao,
1 łyżka wody
4 łyżki cukru
70 g masła
Masło ucieramy na puch. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania resztę cukru. Masło ucieramy z masą żółtkową, następnie dodajemy na przemian partiami pianę z białek i mąkę, wlewamy olejek waniliowy. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczemi wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok godziny w temp 180 st C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie. Po 5 minutach wyjmujemy na talerz, obsypujemy utartą czekoladą i rozdrobnionymi migdałami(lub płatkami). Ja to ciasto polewam polewą. Rozpuszczam wszystkie składniki na polewę(kakao, wodę, cukier, masło) w rondelku. Polewam gorącą polewą ciasto i posypuję płatkami migdałowymi.
Przepis pochodzi z książeczki Biblioteczki Poradnika Domowego "Ciasta i ciasteczka".
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/02/babka-grecka.html