ßßß
2 niepełne szklanki maki4 jaja3/4 kostki masła1 1/4 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczeniaolejek waniliowy100 g czekolady mlecznej lub deserowej, migdały, do posypania lub1 łyżka kakao,1 łyżka wody4 łyżki cukru70 g masłaMasło ucieramy na puch. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania resztę cukru. Masło ucieramy z masą żółtkową, następnie dodajemy na przemian partiami pianę z białek i mąkę, wlewamy olejek waniliowy. Ciasto wykładamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczemi wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok godziny w temp 180 st C. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy w formie. Po 5 minutach wyjmujemy na talerz, obsypujemy utartą czekoladą i rozdrobnionymi migdałami(lub płatkami). Ja to ciasto polewam polewą. Rozpuszczam wszystkie składniki na polewę(kakao, wodę, cukier, masło) w rondelku. Polewam gorącą polewą ciasto i posypuję płatkami migdałowymi.Przepis pochodzi z książeczki Biblioteczki Poradnika Domowego "Ciasta i ciasteczka".