ßßß
Składniki(na około 16 sztuk)150 g kleiku ryżowego albo dobrze rozdrobnionych chrupek ryżowych100 g miękkiego masła2 jaja4 łyżki nierafinowanego cukru1 szklanka niesiarkownych rodzynek1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego3 łyżki karobu lub kakaopo 1 blanszowanym migdale na każde ciasteczko
PrzygotowanieMieszamy wszystkie suche składniki łyżką. Dodajemy jaja, masło i zagniatamy lepkie ciasto. Należy zrobić to dokładnie, żeby masło połączyło się z resztą ciasta. Gdy ciasto jest już zwarte i jednolite, lepimy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy i wciskamy w środek każdego ciasteczka jeden blanszowany migdał. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180˚C przez 15 minut.