Wykonanie
Zachciało mi się coś słodkiego. Ale żeby to nie były muffinki. No i znalazłam to. Pyszne
owocowe bułeczki. Niestety musiałam ćwiczyć się w cierpliwości. Czekać, aż wyrośnie ciasto(na szczęście gniotło się samo). Najpierw raz.
Potem już w foremce, drugi raz. A
potem to już tylko czas jedzenia. I czas delektowania się. Z
mlekiem. Najlepsze.Przepis pochodzi z książeczki " Coffee morning cakes" wydawnictwa Parragon Books
2 łyżki,
masła, w kawałkach, dodatkowo do wysmarowania225 g
mąki chlebowej, dodatkowo do posypania1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki suchych
drożdży1 łyżeczka drobnego
cukru trzcinowego125 ml ciepłego
mleka1
jajko, roztrzepane
olej do natłuszczania85 g
cukru pudruNadzienie:55 g jasnego
cukru muscovado115 g luksusowej
mieszanki suszonych owoców1 łyżeczka mixed spice(
przyprawy do pierników)4 łyżki miękkiego
masłaDodałam jeszcze do tego odrobinę
twarogu, ale to oczywiście niekonieczne.Piekarnik nastawiamy na 190 st CNatłuszczany kwadratową foremką o bokach 18 cm.Przesiewamy
mąkę i
sól razem do miski.Mieszamy z
drożdżami i
cukrem. Dodajemy
masło i palcami wgniatamy w
mąkę, aż do utworzenia drobnych grudek. Robimy zagłębienie i wlewamy
mleko wymieszane z
jajkiem. Mieszamy. Wygniatamy ciasto na posypanym
mąką blacie(ja hakiem) do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godz, lub gdy ciasto podwoi objętoć. Wyjmujemy ciasto ponownie i zagniatamy przez minutę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 na 23 cm.Na nadzienie, mieszamy
cukier muscovado,
suszone owoce i mixed spice razem w misce. Smarujemy ciasto
masłem i wyładamy
mieszankę owocową. Rolujemy, rozpoczynając od dłuższego końca. Tniemy na 9 kawałków i układamy ciętą częścią do dna przygotowanej foremki. Przykrywamy natłuszczoną folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do momentu gdy nabierze złotej barwy(ja piekłam 20 minut)Pozostawiamy w foremce prze 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Cukier puder przesiewamy i mieszamy z taka ilością
wody, by powstała cienka glazura. Smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.