ßßß
2 łyżki, masła, w kawałkach, dodatkowo do wysmarowania225 g mąki chlebowej, dodatkowo do posypania1/2 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki suchych drożdży1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego125 ml ciepłego mleka1 jajko, roztrzepaneolej do natłuszczania85 g cukru pudruNadzienie:55 g jasnego cukru muscovado115 g luksusowej mieszanki suszonych owoców1 łyżeczka mixed spice(przyprawy do pierników)4 łyżki miękkiego masłaDodałam jeszcze do tego odrobinę twarogu, ale to oczywiście niekonieczne.Piekarnik nastawiamy na 190 st CNatłuszczany kwadratową foremką o bokach 18 cm.Przesiewamy mąkę i sól razem do miski.Mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy masło i palcami wgniatamy w mąkę, aż do utworzenia drobnych grudek. Robimy zagłębienie i wlewamy mleko wymieszane z jajkiem. Mieszamy. Wygniatamy ciasto na posypanym mąką blacie(ja hakiem) do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godz, lub gdy ciasto podwoi objętoć. Wyjmujemy ciasto ponownie i zagniatamy przez minutę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 na 23 cm.Na nadzienie, mieszamy cukier muscovado, suszone owoce i mixed spice razem w misce. Smarujemy ciasto masłem i wyładamy mieszankę owocową. Rolujemy, rozpoczynając od dłuższego końca. Tniemy na 9 kawałków i układamy ciętą częścią do dna przygotowanej foremki. Przykrywamy natłuszczoną folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do momentu gdy nabierze złotej barwy(ja piekłam 20 minut)Pozostawiamy w foremce prze 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.Cukier puder przesiewamy i mieszamy z taka ilością wody, by powstała cienka glazura. Smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.