ßßß Cookit - przepis na Rolled Fruit Buns czyli bułeczki owocowe

Rolled Fruit Buns czyli bułeczki owocowe

nazwa

Wykonanie

Zachciało mi się coś słodkiego. Ale żeby to nie były muffinki. No i znalazłam to. Pyszne owocowe bułeczki. Niestety musiałam ćwiczyć się w cierpliwości. Czekać, aż wyrośnie ciasto(na szczęście gniotło się samo). Najpierw raz. Potem już w foremce, drugi raz. A potem to już tylko czas jedzenia. I czas delektowania się. Z mlekiem. Najlepsze.
Przepis pochodzi z książeczki " Coffee morning cakes" wydawnictwa Parragon Books
2 łyżki, masła, w kawałkach, dodatkowo do wysmarowania
225 g mąki chlebowej, dodatkowo do posypania
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego
125 ml ciepłego mleka
1 jajko, roztrzepane
olej do natłuszczania
85 g cukru pudru
Nadzienie:
55 g jasnego cukru muscovado
115 g luksusowej mieszanki suszonych owoców
1 łyżeczka mixed spice(przyprawy do pierników)
4 łyżki miękkiego masła
Dodałam jeszcze do tego odrobinę twarogu, ale to oczywiście niekonieczne.
Piekarnik nastawiamy na 190 st C
Natłuszczany kwadratową foremką o bokach 18 cm.
Przesiewamy mąkę i sól razem do miski.
Mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy masło i palcami wgniatamy w mąkę, aż do utworzenia drobnych grudek. Robimy zagłębienie i wlewamy mleko wymieszane z jajkiem. Mieszamy. Wygniatamy ciasto na posypanym mąką blacie(ja hakiem) do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wkładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok 1 godz, lub gdy ciasto podwoi objętoć. Wyjmujemy ciasto ponownie i zagniatamy przez minutę. Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30 na 23 cm.
Na nadzienie, mieszamy cukier muscovado, suszone owoce i mixed spice razem w misce. Smarujemy ciasto masłem i wyładamy mieszankę owocową. Rolujemy, rozpoczynając od dłuższego końca. Tniemy na 9 kawałków i układamy ciętą częścią do dna przygotowanej foremki. Przykrywamy natłuszczoną folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 30 minut lub do momentu gdy nabierze złotej barwy(ja piekłam 20 minut)
Pozostawiamy w foremce prze 10 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Cukier puder przesiewamy i mieszamy z taka ilością wody, by powstała cienka glazura. Smarujemy wierzch ciasta i pozostawiamy do zastygnięcia.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/08/rolled-fruit-buns-czyli-bueczki-owocowe.html