ßßß Cookit - przepis na Nocna drożdżówka z rabarbarem

Nocna drożdżówka z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Dużo osób lubi ciasto drożdżowe, ale nie wszyscy mają odwagę by je zrobić. Jest wymagające to fakt, ale nie taki diabeł straszny :D Drożdżówka nocna no już prościej się nie da :D Najłatwiejsza ze wszystkich drożdżówek nawet dzieciak sobie z nią poradzi :D Wystarczy włożyć większość składników, do lodówki na cała noc a na drugi dzień dosypać mąki, wymieszać i wlać na blachę. Fajnie co? A w smaku bardzo mięciutka, puszysta, sprężysta czyli taka jaka powinna być. Pychota, polecam!
Składniki:
125 ml oleju
250 ml mleka
230 g cukru trzcinowego
3 jajka
szczypta soli
50 g drożdży
500 g mąki luksusowej
kruszonka:
150 g mąki
100 g masła o temp. pokojowej
100 g zmielonego cukru trzcinowego (może być zwykły cukier puder)
Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaru
Foremka 20x30 cm
Do miski włóż po kolei składniki tak jak są wymienione w składnikach oprócz mąki! Nic nie mieszaj, nic nie kombinuj tylko włóż do lodówki na cała noc. Na drugi dzień wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Przelej do foremki i odstaw na godzinę.
Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i równomiernie rozłóż na cieście. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i zagnieć. Powstanie wilgotna, lepiąca się jak mokry piasek kruszonka.
Posyp ciasto i włóż do zimnego piekarnika. Nastaw 170*C i piecz 55-60 minut.
Przepis znaleziony na WŻ
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2015/05/nocna-drozdzowka-z-rabarbarem.html