ßßß
Dużo osób lubi ciasto drożdżowe, ale nie wszyscy mają odwagę by je zrobić. Jest wymagające to fakt, ale nie taki diabeł straszny :D Drożdżówka nocna no już prościej się nie da :D Najłatwiejsza ze wszystkich drożdżówek nawet dzieciak sobie z nią poradzi :D Wystarczy włożyć większość składników, do lodówki na cała noc a na drugi dzień dosypać mąki, wymieszać i wlać na blachę. Fajnie co? A w smaku bardzo mięciutka, puszysta, sprężysta czyli taka jaka powinna być. Pychota, polecam!Składniki:125 ml oleju250 ml mleka230 g cukru trzcinowego3 jajkaszczypta soli50 g drożdży500 g mąki luksusowejkruszonka:150 g mąki100 g masła o temp. pokojowej100 g zmielonego cukru trzcinowego (może być zwykły cukier puder)Dodatkowo 2-3 łodygi rabarbaruForemka 20x30 cmDo miski włóż po kolei składniki tak jak są wymienione w składnikach oprócz mąki! Nic nie mieszaj, nic nie kombinuj tylko włóż do lodówki na cała noc. Na drugi dzień wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Przelej do foremki i odstaw na godzinę.Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i równomiernie rozłóż na cieście. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i zagnieć. Powstanie wilgotna, lepiąca się jak mokry piasek kruszonka.Posyp ciasto i włóż do zimnego piekarnika. Nastaw 170*C i piecz 55-60 minut.
Przepis znaleziony na WŻ