Wykonanie
Dużo osób lubi
ciasto drożdżowe, ale nie wszyscy mają odwagę by je zrobić. Jest wymagające to fakt, ale nie taki diabeł straszny :D Drożdżówka nocna no już prościej się nie da :D Najłatwiejsza ze wszystkich drożdżówek nawet dzieciak sobie z nią poradzi :D Wystarczy włożyć większość składników, do lodówki na cała noc a na drugi dzień dosypać
mąki, wymieszać i wlać na blachę. Fajnie co? A w smaku bardzo mięciutka, puszysta, sprężysta czyli taka jaka powinna być. Pychota, polecam!Składniki:125 ml
oleju250 ml
mleka230 g
cukru trzcinowego3
jajkaszczypta
soli50 g
drożdży500 g
mąki luksusowejkruszonka:150 g
mąki100 g
masła o temp. pokojowej100 g zmielonego
cukru trzcinowego (może być zwykły
cukier puder)Dodatkowo 2-3 łodygi
rabarbaruForemka 20x30 cmDo miski włóż po kolei składniki tak jak są wymienione w składnikach oprócz
mąki! Nic nie mieszaj, nic nie kombinuj tylko włóż do lodówki na cała noc. Na drugi dzień wsyp
mąkę i wymieszaj do połączenia składników. Przelej do foremki i odstaw na godzinę.
Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i równomiernie rozłóż na cieście. Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj i zagnieć. Powstanie wilgotna, lepiąca się jak mokry piasek kruszonka.Posyp ciasto i włóż do zimnego piekarnika. Nastaw 170*C i piecz 55-60 minut.
Przepis znaleziony na WŻ