ßßß
Od kilku lat nieustannie chodzą za mną różnego rodzaju placki, naleśniki, racuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju.Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru z przepisami na placuszki :)

Składniki:3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)1 szklanka letniego mleka25 dag twarogu półtłustego w kostce1/3 szklanki cukru1 duży cukier waniliowy½ łyżeczki soli2 jajka3 łyżki oleju3 szklanki mąkiDodatkowo:Olej do smażeniaCukier puder do posypaniaDrożdże rozpuszczamy w połowie szklanki mleka z dodatkiem cukru, po czym pozostawiamy do wyrośnięcia.Twaróg miażdżymy widelcem, następnie dodajemy do niego resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa.
Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor.Gotowe racuszki można podawać z cukrem pudrem, dowolną konfiturą, nutellą lub musem z jabłek.
R E K L A M AKoszt porcji dla 4 osób lub 2 wyglodniałych studentów to około 9 złotych :)