ßßß
1 szklanka ciepłej wody2 łyżki mleka1 łyżeczka cukru1 1/4 łyżeczki soli1 łyżka masla1 łyżka oliwy1 łyżka kaszki kukurydzianej lub semoliny1/2 szklanki mąki żytniej2 1/2 szklanki mąki pszennej1 1/2 łyżeczki suchych drożdżyDo dużej miski wlewamy ciepłą wodę, dodajemy mleko, cukier, sól, masło i olej, mieszamy aż sól i cukier się rozpuszczą, dodajemy drożdże, makę i wyrabiamy miękkie, ale nie klejące ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia około 45 minut. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, lekko przyciskamy i zostawiamy na dodatkowe 15 minut. Formujemy pizzę przez rozciąganie ciasta, dodajemy dowolne nadzienie wg własnych upodobań i natychmiast(nie zostawiając do ponownego wyrośnięcia) wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika - temperatura 230 st C. Pieczemy na najniższej półce, najlepiej na kamieniu do pieczenia pizzy około 10-15 minut aż ciasto zacznie nabierać koloru i ser będzie ładnie rozpuszczony.Przepis podała Bajaderka na forum CinCin .