Wykonanie
Bardzo, ale to bardzo lubię pizzę. Rzadko kiedy robiłam ją w domu, ze względu na to, że ciągle było coś nie tak z
ciastem. Przez wiele miesięcy, będąc tutaj w Anglii, zadowalałam się pizzą pół-domową. Tzn. kupowałam najtańszą Sainsbury'sową pizzę margaritę, zapełniałam go moim farszem, dodatkowym
serem i była z tego taka prawie domowa pizza. Ostatnio poczyniłam jednak kilka ponownych prób z
ciastem i w końcu trafiłam na takie, które jak dla mnie jest super. Jedną z zalet tego ciasta, jest dość krótki czas oczekiwania na wyrastanie. Bo godzinie od decyzji "a może by tak zrobić pizzę" możesz już wkładać ją do piekarnika, by po kolejnych 15 minutach, skrapiać ją Hot Pepper sauce lub
Tabasco.

1 szklanka ciepłej
wody2 łyżki
mleka1 łyżeczka
cukru1 1/4 łyżeczki
soli1 łyżka
masla1 łyżka
oliwy1 łyżka
kaszki kukurydzianej lub semoliny1/2 szklanki
mąki żytniej2 1/2 szklanki
mąki pszennej1 1/2 łyżeczki suchych
drożdżyDo dużej miski wlewamy ciepłą
wodę, dodajemy
mleko,
cukier,
sól,
masło i
olej, mieszamy aż
sól i
cukier się rozpuszczą, dodajemy
drożdże,
makę i wyrabiamy miękkie, ale nie klejące ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia około 45 minut. Kiedy ciasto będzie wyrośnięte, lekko przyciskamy i zostawiamy na dodatkowe 15 minut. Formujemy pizzę przez rozciąganie ciasta, dodajemy dowolne nadzienie wg własnych upodobań i natychmiast(nie zostawiając do ponownego wyrośnięcia) wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika - temperatura 230 st C. Pieczemy na najniższej półce, najlepiej na kamieniu do pieczenia pizzy około 10-15 minut aż ciasto zacznie nabierać koloru i
ser będzie ładnie rozpuszczony.Przepis podała Bajaderka na forum CinCin .