ßßß Cookit - przepis na Muffiny z czekoladowymi łezkami

Muffiny z czekoladowymi łezkami

nazwa

Wykonanie

Definitywnie zostałam muffinowym maniakiem i już nie wiem sama co jest przyczyną. Smak, szybkość przygotowania, mnogość kombinacji czy miniaturowość. Więc będę sobie je piekła, fotografowała i wstawiała na bloga:) Te oto muffiny z czekoladowymi łezkami, są rewelacyjne, zwłaszcza na ciepło. Fakt, kończą się szybko, ale ile dają radości i doznań smakowych!
Przepis z książki Hilaire Walden " The great big cookie book ", która ostatnio jest przeze mnie intensywnie wykorzystywana. Oprócz muffin jest w niej ponad 200 przepisów na różne ciastka i ciasteczka, min na te orzechowe .
115 g masła lub margaryny
75 g cukru
2 łyzki brązowego, ciemnego cukru
2 jajk
175 g (1 1/2 szklanki) mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 ml (1/2 szklanki) mleka
175 g czekoladowych chipsów (dałam 100 g)
Piekarnik nastawiamy na 190 st C i przygotowujemy formę na 10 muffin.
Mikserem ucieramy masło, dodajemy oba cukry i ucieramy do białości, wbijamy pojedyńczo jajka i uciaramy.
Przesiewamy dwukrotnie makę i proszek do pieczenia(przesiałam raz). Mieszamy z masą maślaną i mlekiem na przemian.
Połowę masy wykładamy do foremek, posypujemy wierzch chipsami i przykrywamy resztą masy.
Pieczemy przez 25 minut lub do momentu gdy muffiny nabiorą koloru. Pozostawiamy w foremkach przez 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/08/muffiny-z-czekoladowymi-chipsami.html