Wykonanie
Definitywnie zostałam muffinowym maniakiem i już nie wiem sama co jest przyczyną. Smak, szybkość przygotowania, mnogość kombinacji czy miniaturowość. Więc
będę sobie je piekła, fotografowała i wstawiała na bloga:) Te oto muffiny z czekoladowymi łezkami, są rewelacyjne, zwłaszcza na ciepło. Fakt, kończą się szybko, ale ile dają radości i doznań
smakowych!Przepis z książki Hilaire Walden " The great big cookie book ", która ostatnio jest przeze mnie intensywnie wykorzystywana. Oprócz muffin jest w niej ponad 200 przepisów na różne
ciastka i
ciasteczka, min na te
orzechowe .

115 g
masła lub
margaryny75 g
cukru2 łyzki brązowego, ciemnego
cukru2
jajk175 g (1 1/2 szklanki)
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia120 ml (1/2 szklanki)
mleka175 g
czekoladowych chipsów (dałam 100 g)Piekarnik nastawiamy na 190 st C i przygotowujemy formę na 10 muffin.Mikserem ucieramy
masło, dodajemy oba
cukry i ucieramy do białości, wbijamy pojedyńczo
jajka i uciaramy.Przesiewamy dwukrotnie
makę i
proszek do pieczenia(przesiałam raz). Mieszamy z masą
maślaną i
mlekiem na przemian.Połowę masy wykładamy do foremek, posypujemy wierzch
chipsami i przykrywamy resztą masy.Pieczemy przez 25 minut lub do momentu gdy muffiny nabiorą koloru. Pozostawiamy w foremkach przez 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.
