Wykonanie
Dawno nie piekłam muffin, a że miałam paczuszkę marshmallows, postanowiłam wypróbować ten przepis z książki "Cupcakes, muffins and
more". Muffiny są mocno
czekoladowe, głównie za sprawą
kakao i raczej dla amatorów mniej słodkich wypieków, bo jak dla mnie, natrafienie od czasu do czasu na małego
czekoladowego chipsa lub rozpuszczonego marshmallow, to trochę za mało słodkości. Następnym razem dodałabym jednak trochę więcej
cukru.
70 g
masła175 g
mąki6 łyżek
kakao3 łyżeczki
proszku do pieczenia85 g drobnego
cukru100 g
chipsów z
czekolady mlecznej55 g kolorowych mini marshmallows1 duże
jajko, ubite300 ml
mlekaWykładamy foremkę na 12 miffin papilotkami.
Masło rozpuszczamy w rondelkuPrzesiewamy
makę,
kakao i
proszek do pieczenia, mieszamy z
cukrem,
chipsami czekoladowymi i marshmallows.Mieszamy
jajko,
mleko i rozpuszczone
masło w oddzielnej misce i łączymy je ze składnikami suchymi. Masą wypełniamy papilotki.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st przez ok 20-25 minut. Wyjmujemy z piecyka i trzymamy w foremce jeszcze 5 minut, po czym wyjmujemy na kratkę i studzimy.