ßßß Cookit - przepis na Muffiny jagodowe bez tłuszczu

Muffiny jagodowe bez tłuszczu

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam moje kolejne muffinki. Tym razem są to muffinki jagodowe bez tłuszczu, które upiekłam je w zestawie z poprzednimi muffinami jagodowymi . Choć oba rodzaje są bardzo smaczne, to jednak zdecydowanie wygrały te pięknie wyrośnięte beztłuszczowce. Bardzo, bardzo jagodowe, ze wspaniałym cytrynowym aromatem - bo bądź co bądź, tej cytrynowej skórki jest dość sporo - rozpływające się w ustach. Trochę się bałam tego braku tłuszczu, a zauważyłam, że go nie ma w przepisie dopiero podczas robienia ciasta, no i jest tu sporo proszku do pieczenia, ale absolutnie tego nie czuć. Są pyszne! Niestety zdążyłam zjeść tylko jedną. By doznać więcej smakowych wrażeń muszę wypiek powtórzyć. I chyba nikt nie będzie mi miał tego za złe...Przepis pochodzi z książeczki "Easy to make! Cakes & bakes" . To kolejny mój wkład do akcji "Jagodowo nam"
2 średnie jaja
250 ml mleka
250 g cukru trzcinowego(golden suger)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
350 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g jagód, mrożonych(dałam świeże)
starta skórka z 2 cytryn
Piekarnik nastawiamy na 200 st C, przygotowujemy 12 muffinową foremkę.
Jaja, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy umieszczmy w misce i dobrze mieszamy.
Do innej miski wsypujemy przesianą mąke i proszek do pieczenia, dodajemy jagody i skórkę z cytryny. Mieszamy i tworzymy zagłębienie w centrum.
Wlewamy jajeczną mieszankę do mieszanki mącznej i delikatnie, krótko mieszamy.
Masę umieszczamy w foremkach i pieczemy 20- 25 minut.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/07/muffiny-jagodowe-bez-tuszczu.html