Wykonanie
Przedstawiam moje kolejne muffinki. Tym razem są to muffinki
jagodowe bez tłuszczu, które upiekłam je w zestawie z poprzednimi muffinami jagodowymi . Choć oba rodzaje są bardzo smaczne, to jednak zdecydowanie wygrały te pięknie wyrośnięte beztłuszczowce. Bardzo, bardzo
jagodowe, ze wspaniałym
cytrynowym aromatem - bo bądź co bądź, tej
cytrynowej skórki jest dość sporo - rozpływające się w ustach. Trochę się bałam tego braku tłuszczu, a zauważyłam, że go nie ma w przepisie dopiero podczas robienia ciasta, no i jest tu sporo
proszku do pieczenia, ale absolutnie tego nie czuć. Są pyszne! Niestety zdążyłam zjeść tylko jedną. By doznać więcej
smakowych wrażeń muszę wypiek powtórzyć. I chyba nikt nie będzie mi miał tego za złe...Przepis pochodzi z książeczki "Easy to
make! Cakes & bakes" . To kolejny mój wkład do akcji "
Jagodowo nam"

2 średnie
jaja250 ml
mleka250 g
cukru trzcinowego(golden suger)2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii350 g
mąki4 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
jagód, mrożonych(dałam świeże)starta skórka z 2
cytrynPiekarnik nastawiamy na 200 st C, przygotowujemy 12 muffinową foremkę.
Jaja,
mleko,
cukier i ekstrakt
waniliowy umieszczmy w misce i dobrze mieszamy.Do innej miski wsypujemy przesianą
mąke i
proszek do pieczenia, dodajemy
jagody i
skórkę z cytryny. Mieszamy i tworzymy zagłębienie w centrum.Wlewamy jajeczną mieszankę do mieszanki mącznej i delikatnie, krótko mieszamy.Masę umieszczamy w foremkach i pieczemy 20- 25 minut.