Wykonanie
Ciasto
czekoladowo-
bananowe z kruszonką jest fantastyczne! Mam ostatnio
smaka na takie "suche" ciasta, choć to, za przyczyną
bananów jest bardzo wilgotne(no, ale wilgotne suche są najlepsze:)). I jak poprzednio marudziłam, tak teraz nie
mogę się przestać zachwycać .
Czekolada, ten charakterystyczny
bananowy posmak i rewelacyjna wprost kruszonka(taką właśnie lubię najbardziej i już wiem, że musi być więcej
mąki niż
cukru;)), która nie tylko dodaje uroku temu ciastu, ale sprawia, że wyczuwając ten charakterystyczny smak, chcemy nim jak najdłużej się delektować. Przepis, znaleziony z potrzeby zagospodarowania mocno dojrzałych
bananów znalazłam na tej stronie.

100 g
czekolady150 g
masła, miękkiego175 g drobnego
cukru trzcinowego (golden caster)3
jajka, roztrzepane175 g
mąki ze środkiem spulchniającym, lub zwykłej plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia25 g
kakao2 duże
banany, obrane ze skórki i rozgniecioneNa kruszonkę:25 g
masła2 kopiaste łyżki
mąki1 płaska łyżka
cukru demarara2 łyżki posiekanych
orzechów pecan (mogą być włoskie)Piekarnik nastawiamy na 180 st C i przygotowujemy dwie małe foremki keksowe.Przygotowujemy kruszonkę,
masło łączymy z
mąką, za pomocą palców, dodajemy
cukier i
orzechy.
Czekoladę rozpuszczamy(w kąpieli
wodnej lub w mikrofali), mieszamy i zdejmujemy z ognia.Ucieramy do białości
masło z
cukrem, po czym stopniowo dodajemy po jednym
jajku, dobrze ucierając. Dodajemy przesiane
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao, mieszamy metalową łyżką. Dodajemy rozgniecione
banany i rozpuszczoną
czekoladę, dobrze mieszamy.Ciasto równomiernie rozkładamy do dwóch foremek, posypujemy kruszonką i pieczemy ok 45 minut. Studzimy na kratce, po czym zawijamy w papier do pieczenia lub folię.
