Wykonanie
No w końcu udało mi się wziąć udział w kolejnym wydaniu Weekendowej piekarni i upiec ten wspaniały
chleb. Jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona z wyniku, bo
chleb z
ciecierzycą mi po prostu "wyszedł". Dobrze wypieczony, smaczny, sprężysty, taki jaki powinien być moim zdaniem
chleb. Chętnie spróbowałabym wersji z
pieprzem, choć i bez
pieprzu chleb ten zasługuje na powtarzanie. Przepis zaproponowała Aga-aa i to był dobry wybór!

500 g
mąki220 ml
wody2 łyżki
oliwy1,5 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
cukru7 g
drożdży instant2 łyżki
mleka w proszku175 g ugotowanej
ciecierzycy (bez płynu)Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć swoja objętość), odgazowujemy i formujemy dwa bochenki. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy
mlekiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut(ja piekłam 35min)

