ßßß Cookit - przepis na Chleb z ciecierzycą

Chleb z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

No w końcu udało mi się wziąć udział w kolejnym wydaniu Weekendowej piekarni i upiec ten wspaniały chleb. Jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona z wyniku, bo chleb z ciecierzycą mi po prostu "wyszedł". Dobrze wypieczony, smaczny, sprężysty, taki jaki powinien być moim zdaniem chleb. Chętnie spróbowałabym wersji z pieprzem, choć i bez pieprzu chleb ten zasługuje na powtarzanie. Przepis zaproponowała Aga-aa i to był dobry wybór!
500 g mąki
220 ml wody
2 łyżki oliwy
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
7 g drożdży instant
2 łyżki mleka w proszku
175 g ugotowanej ciecierzycy (bez płynu)
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć swoja objętość), odgazowujemy i formujemy dwa bochenki. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy mlekiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut(ja piekłam 35min)
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/05/chleb-z-ciecierzyca-i-pieprzem.html