Składniki2 porcje1 mały bakłażan1/2 łyżeczki ostrej papryki80 g jarmużu (blanszowanego 1 minutę)2 łyżki orzeszków pinii1 łyżka miodusok z 1 cytrynykoperekMarynata do żeberek:1 łyżka miodu1/2 szklanki czerwonego wina2 łyżki oliwy z oliwek1 pokrojony ząbek czosnku5 łyżek sosu sojowego6 goździkówPrzygotowanieKotlety doprawić solą, pieprzem, dodać składniki marynaty, wymieszać i odstawić na noc do lodówki (lub na minimum 1 godzinę).Rozgrzać patelnię grillową i smażyć żeberka po ok. 4 minuty z każdej strony. Marynatę zachować. Jednocześnie obok grillować cienkie plasterki bakłażana uprzednio doprawione solą, pieprzem, ostrą papryką i wysmarowane oliwą.Na koniec dodać na patelnię posiekane liście jarmużu oraz orzeszki pinii. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty co chwilę mieszając składniki i skrapiając je wodą.Wymieszać sok z cytryny z miodem i wlać na patelnię, wymieszać. Zdjąć z patelni i posypać koperkiem.Na pustą patelnię wlać marynatę i gotować aż trochę zgęstnieje, przecedzić przez sitko i wykorzystać jako sos do dania.