ßßß Cookit - przepis na Żeberka jagnięce z bakłażanem, jarmużem i koperkiem

Żeberka jagnięce z bakłażanem, jarmużem i koperkiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
1 mały bakłażan
1/2 łyżeczki ostrej papryki
80 g jarmużu (blanszowanego 1 minutę)
2 łyżki orzeszków pinii
1 łyżka miodu
sok z 1 cytryny
koperek
Marynata do żeberek:
1 łyżka miodu
1/2 szklanki czerwonego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
1 pokrojony ząbek czosnku
5 łyżek sosu sojowego
6 goździków
Przygotowanie
Kotlety doprawić solą, pieprzem, dodać składniki marynaty, wymieszać i odstawić na noc do lodówki (lub na minimum 1 godzinę).
Rozgrzać patelnię grillową i smażyć żeberka po ok. 4 minuty z każdej strony. Marynatę zachować. Jednocześnie obok grillować cienkie plasterki bakłażana uprzednio doprawione solą, pieprzem, ostrą papryką i wysmarowane oliwą.
Na koniec dodać na patelnię posiekane liście jarmużu oraz orzeszki pinii. Smażyć jeszcze przez 1-2 minuty co chwilę mieszając składniki i skrapiając je wodą.
Wymieszać sok z cytryny z miodem i wlać na patelnię, wymieszać. Zdjąć z patelni i posypać koperkiem.
Na pustą patelnię wlać marynatę i gotować aż trochę zgęstnieje, przecedzić przez sitko i wykorzystać jako sos do dania.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_angielska/zeberka_jagniece/przepis.html