Wykonanie
Składniki2 porcje2 x 150 g filetów z
łososia bez skóry i ości
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz2 - 3 łyżki
masła, roztopionegoMalinowy
winegret:100 g
malin1/2 małej
cebulki, pokrojonej w kostkę1 łyżka
cukru1 łyżeczka
musztardy Dijon2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżeczki czerwonego
octu winnego np. o smaku
malinowymDodatki:
biały ryżPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni.
Łososia umyć, osuszyć, oprószyć
solą oraz
pieprzem. Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wlać
masło i ułożyć
łososia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.W międzyczasie nastawić
ryż na gotowanie oraz przygotować malinowy
winegret.
Maliny zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka. Dodać sparzoną gorącą
wodą cebulę,
cukier,
musztardę,
oliwę oraz
ocet winny. Ponownie zmiksować na gładki sos. Gotować na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, doprawić
solą oraz
pieprzem.Rozprowadzić po dwie łyżki sosu na ogrzanych talerzach, ułożyć
łososia i polać go pozostałym sosem z pieczenia. Podawać z
białym ryżem.