ßßß Cookit - przepis na Łosoś z kaparami

Łosoś z kaparami

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 dzwonka lub filety z łososia po 200 g każdy (najlepiej ze skórką)
sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, oliwa extra vergine
50 ml białego wytrawnego wina lub 3 łyżki octu winnego
4 łyżki kaparów
50 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
Łososia opłukać, sprawdzić czy nie ma ości. Doprawić solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć łososia przez około 3 - 4 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 - 4 minuty. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.
Na patelnię wlać białe wino lub ocet winny i gotować przez 1 minutę. Dodać kapary, masło i gotować jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać natkę pietruszki i podawać z łososiem.
Propozycja podania
ziemniaki (gotowane / pieczone) lub ryż / zielona fasolka szparagowa z wody / zielone szparagi / brokuły
Wskazówki
Można zwiększyć ilość sosu wedle upodobania.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_kapary/przepis.html