ßßß
Cookit - przepis na Łosoś z kaparami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Łosoś z kaparami
Składniki
Łosoś
Sól morska
Pieprz czarny
Oliwa extra vergine
Wino wytrawne
Ocet winny
Kapary
Masło
Natka pietruszki
Wykonanie
Składniki2 dzwonka lub filety z
łososia
po 200 g każdy (najlepiej ze skórką)
sól morska
, świeżo zmielony
czarny pieprz
,
oliwa extra vergine
50 ml białego
wytrawnego wina
lub 3 łyżki
octu winnego
4 łyżki
kaparów
50 g
masła
3 łyżki posiekanej
natki pietruszki
Przygotowanie
Łososia
opłukać, sprawdzić czy nie ma ości. Doprawić
solą
,
pieprzem
i wysmarować
oliwą
. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć
łososia
przez około 3 - 4 minuty. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez kolejne 3 - 4 minuty. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple.Na patelnię wlać
białe wino
lub
ocet winny
i gotować przez 1 minutę. Dodać
kapary
,
masło
i gotować jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty lub do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać
natkę pietruszki
i podawać z
łososiem
.Propozycja podania
ziemniaki
(gotowane / pieczone) lub
ryż
/
zielona fasolka szparagowa
z
wody
/
zielone szparagi
/
brokuły
WskazówkiMożna zwiększyć ilość sosu wedle upodobania.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/losos/losos_kapary/przepis.html
Przepisy powiązane
Łosoś w sosie kaparowym
Łosoś z kaparami!
Kukurydza z grilla
Łosoś z soczewicą i kaparami
SAŁATKA Z RUKOLI ROSZPONKI Z ŁOSOSIEM ZE SMAŻONYMI KAPARAMI
Składniki powiązane (0)