Wykonanie
Składniki4-6 porcji600 g
ośmiornicy (1 duża lub małe
ośmiorniczki, mogą być mrożone)400 g
kalmarów (krążki, mogą być mrożone)400 g
krewetek Black Tiger (mogą być mrożone)
homar (może być mrożony, można pominąć jeśli nie możemy dostać)350 g
ziemniaków (2 duże
ziemniaki)1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy1/2 szklanki (125 ml) czerwonego
wytrawnego wina2 szklanki (500 ml) białego
wytrawnego wina400 ml passaty pomidorowej1 szklanka (250 ml)
wywaru z gotowania
ośmiornicyPrzyprawy:0,15 g
szafranu (szczypta)po 1 łyżeczce
słodkiej papryki w proszku,
suszonego oregano, mielonego
kminu rzymskiego,
brązowego cukrupo 1/2 łyżeczki
ostrej papryki w proszku i
soliszczypta
czarnego pieprzuDo podania:
natka pietruszkiPrzygotowanie
Owoce morza rozmrozić (w tym celu można je dzień wcześniej przełożyć do lodówki lub jeśli nie mamy czasu włożyć na kilkanaście minut do zlewu pod mały strumień zimnej
wody).
Ośmiornicę ugotować (zobacz jak).
Krewetki obrać z pancerzy (pancerze zachować), następnie oczyścić (naciąć po wypukłej i wklęsłej stronie tułowia i wyjąć ciemne jelita ciągnące się wzdłuż całej
krewetki).
Homara przekroić wzdłuż na pół i oczyścić (pozostawić tylko białe
mięso). Odciąć szczypce i odnogi.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Cebulę i
czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić w dużym garnku na łyżce
oliwy. Dodać czerwone i
białe wino, pancerze
krewetek, szczypce, odnogi i pancerz
homara (bez
mięsa), zagotować. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Łyżką cedzakową odłowić pancerze
krewetek, wyrzucić.Do garnka dodać passatę
pomidorową,
wywar z gotowania
ośmiornicy i wszystkie
przyprawy. Zagotować, dodać pokrojone
mięso ugotowanej
ośmiornicy,
kalmary i
krewetki, resztę
homara oraz pokrojone w kostkę ugotowane
ziemniaki. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Na koniec dodać parę łyżek
białego wina i wymieszać. Podawać z posiekaną
natką pietruszki.