ßßß Cookit - przepis na Pierogi z mieloną wołowiną

Pierogi z mieloną wołowiną

nazwa

Wykonanie

Składniki
Nadzienie:
300 g drobno zmielonej wołowiny
80 g szynki parmeńskiej
80 ml bulionu mięsnego
3 łyżki tartego parmezanu
1 jajko
1 łyżka masła
sól, pieprz
Ciasto pierogowe:
400 g mąki
4 jajka
Dodatki:
80 g roztopionego masła
tarty parmezan
sól i pieprz
Przygotowanie
Szynkę drobno posiekać i razem z mielonym mięsem włożyć na patelnię z masłem. Smażyć na wolnym ogniu przez 25 minut (polędwicę wołową wystarczy smażyć przez 7 - 10 minut), podlewając po trochu bulionem i od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą oraz pieprzem, przełożyć do miski, ostudzić. Wymieszać z parmezanem i jajkiem.
Mąkę wsypać na stolnicę, pośrodku uformować wgłębienie, wbić jajka i wyrobić ciasto. Wygniatać przez minutę, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkować na cienki placek. Małą szklanką wycinać kółka, łyżeczką nakładać farsz, zlepiać brzegi w pierogi. Ugotować we wrzącej wodzie, odcedzić, wyłożyć na półmisek, polać masłem, posypać tartym parmezanem, doprawić solą i pieprzem.
Wskazówki
Oprócz wołowiny, szynki parmeńskiej i parmezanu do farszu można dodać 40 g białych trufli, pokrojonych na wąskie paseczki. Truflę dodaje się do farszu do usmażonego i ostudzonego mięsa, razem z parmezanem. Dodatki do pierożków to roztopione masło (80 g), jedna drobno pokrojona trufla oraz tarty parmezan.
Pierożki można też formować w kształcie kwadratów: na połowie rozwałkowanego placka układa się kulki z nadzienia wielkości orzecha włoskiego, zachowując odstępy ok. 3 cm. Przykrywa drugą połową ciasta, dociska przestrzenie wokół nadzienia, by ciasto się skleiło i radełkiem kroi na kwadraty, tak aby nadzienie znajdowało się po środku.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/pierogi_z_szynka_parmenska/przepis.html