Wykonanie
Składniki500 g ugotowanych
ziemniaków300 g
mąki pszennejpo szczypcie
soli i
cukru2
jajka400 g
truskawekDodatki:
śmietana z dodatkiem
cukru i/lub orzechowa posypka :4 łyżki rozdrobnionych
orzechów włoskich2 łyżki
brązowego cukru4 łyżki
masłaPrzygotowanieUgotowane
ziemniaki odparować, ostudzić i obrać jeśli były gotowane w mundurkach. Przecisnąć przez praskę, dodać
mąkę,
sól,
cukier oraz
jajka. Składniki wymieszać i połączyć w jednolite ciasto, uformować wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać
truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi uformować kulki.Na patelni zrumienić rozdrobnione
orzechy z
brązowym cukrem. Dodać
masło i mieszając chwilę razem podsmażyć.Knedle wkładać partiami do osolonej wrzącej
wody i gotować przez ok. 3 - 4 minuty. Odsączyć i włożyć na patelnię z panierką i
masłem. Podawać ze
śmietaną.Wskazówki
Ziemniaki można ugotować w mundurkach.