Wykonanie
Dzisiejszy post czekał baaardzo długo na publikację :( a to za sprawą mojego lenistwa, tymczasem sezon
truskawkowy już za nami, gdzieniegdzie można jeszcze dostać te pyszne
owoce w nieprzyzwoitych cenach, więc może ktoś się skusi, bo warto!!Moje lenistwo wyraża się tu podwójnie, gdyż od razu na wstępie przyznaję, iż nie jestem autorką dzisiejszego dania, zrobiła je "zaprzyjaźniona ciężarówka", która dzieli ze mną kulinarną pasję i którą w tym miejscu serdecznie pozdrawiam.Także dzisiaj wpis gościnny, jednak knedle są przepyszne i mimo, iż sama ich nie zrobiłam zapisuję je tutaj, żeby o nich pamiętać i w przyszłym roku pokazać Wam moją wersję tego dania :DPrzyznajcie sami, czyż nie wyglądają smakowicie?? :D


Składniki:500 g ugotowanych
ziemniaków300 g
mąki pszennej, po szczypcie
soli i
cukru2
jajka400 g małych
truskawek4 łyżki posiekanych
orzechów włoskich2 łyżki
brązowego cukru4 łyżki
masłaZiemniaki przeciśnij przez praskę. Wymieszaj w misce z
mąką,
solą,
cukrem i
jajkami tak, żeby powstało elastyczne, lekko kleiste ciasto. W razie potrzeby dosyp więcej
mąki (ale nie za dużo, bo knedle wyjdą twarde).Uformuj z ciasta wałek. Odcinaj nożem niewielkie kawałki ciasta i formuj je w placuszki. Na środku każdego placuszka ułóż po jednej małej
truskawce i dokładnie zlep ciasto, tworząc dłonią kształt kulki.Wrzucaj knedle partiami na wrzącą, osoloną
wodę (jeśli wrzucisz za dużo knedli za jednym zamachem, temperatura
wody spadnie i knedle nie będą się gotować!). Gotuj ok. 3-4 minuty od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię.Na patelni podsmaż na
maśle orzechy z
brązowym cukrem.Odcedź knedle, przełóż na patelnie i obtocz dokładnie w orzeszkach.Mmmm, pyszności :)