Wykonanie

pomysł na takie knedle stąd - kilk . a poniżej jak je przygotowałam. było bardzooo smacznie :)składniki:ok. 400 g ugotowanych
ziemniaków150 - 160 g
mąki pszennejduża szczypta
soliduża szczypta
cukru2
jajkaoraz umyte
truskawkiprzygotowanie:przeciśnięte przez praskę
ziemniaki przełożyłam do miseczki, dodałam
mąkę,
cukier,
sól,
jajka i zagniotłam. moje
ziemniaki były dosyć klejące, więc w trakcie zagniatania ciasta podsypywałam sporo
mąką. z ciasta na desce uformowałam wałki, odcinałam nożem kawałki i ręcznie formowałam placuszki, w środek wkładałam małą
truskawkę lub pół dużej, zlepiałam i formowałam dłońmi kulki.knedle trzeba gotować od razu, bo gdy czekają na ugotowanie ciasto się rozpływa. najlepiej więc robić i wrzucać na osolony wrzątek. gotujemy ok. 3 - 4 minut.dodatki:1 pełna duża łyżka drobniutko posiekanych
orzechów włoskich1,5 - 2 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
masłaśmietana 18%przygotowanie:
orzechy razem z
cukrem wrzuciłam na małą patelnię i chwilkę podgrzewałam, dodałam
masło i wymieszałam.gotowe, odsączone z
wody knedle przekładałam na patelnię z
orzechowym cukrem, obtaczałam, przekładałam na talerz i polewałam
śmietanką.smacznego :).



