Wykonanie


W ubiegłą sobotę miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dla blogerów organizowanych przez Frosta, producenta mrożonych
ziół, warzyw, ryb i
ciasta francuskiego. To danie szczególnie mnie zachwyciło, z pewnością powtórzę je jeszcze nie raz. Świetna, świeża
ryba, serwowana na pesto, którym też można było musnąć chrupiącą
sałatkę. Sekretem sałatki było jej moczenie, już po pokrojeniu, przez około pół godziny, w wodzie z kostkami
lodu.Smażona dorada z zielonym pesto i
sałatka z
rzodkiewkiSkładniki :(sałatki i pesto starczy przynajmniej na pięć porcji)1 wypatroszona dorada (300 g) na osobę1 pęczek
rzodkiewki1 mały pęczek
szczypiorku1 główka mini
sałaty rzymskiej (można zastąpić
lodową)30 g solonego
masłaolej do smażeniaSkładniki na pesto z
rukoli i
bazylii:pół ząbka
czosnkuduży pęczek świeżej
bazyliimała garść świeżej
rukoli1 łyżka
orzeszków piniowych2 łyżki startego
parmezanu,
grana padano (albo innego wyrazistego w smaku
sera)sok z 1
cytryny (do smaku)ok. 300 ml
oleju z pestek
winogron, rzepakowego lub innego neutralnego w smaku (na warsztatach wlewaliśmy dużo mniej, "na oko", do uzyskania odpowiedniej, niezbyt gęstej konsystencji pesto)1 opakowanie (75 g)
ziół mrożonych FrostaWykonanie:Przygotać miskę z
wodą i
lodem.
Rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do miski z
wodą.Do
wody z
rzodkiewką dodać również poszatkowane listki
sałaty rzymskiej i posiekany
szczypiorek.Doradę wyfiletować (nacinanie zacząć od kręgosłupa).Na patelni z
olejem usmażyć gotowe filety (skórą do dołu), zajmie to kilka minut.
Rybę doprawić lekko
solą. Smażyć tak długo, aż
mięso prawie się zetnie i dopiero wówczas przełożyć na drugą stronę. Dodać
masło.Wszystkie składniki na pesto, za wyjątkiem
oleju i
cytryny, włożyć do naczynia blendera i zmiksować dodając około 100-150 ml
oleju lub więcej, w zależności od tego jak gęste pesto chcemy uzyskać.
Zioła i
rukolę przed włożeniem do naczynia warto pokroić na mniejsze kawałki.
Rzodkiewkę oraz
sałatę odcedzić. Na głębokim talerzu położyć pesto (nie skąpić),
rybę i
sałatkę.Pyszne!


Podoba Ci się przepis? Podziel sięBądź na bieżąco, polub na fb