Wykonanie
To danie jest super szybkie i super smaczne, choć ma tylko 5 składników.
Łososia z
brokułami proponuję na szybką obiadokolację w środku tygodnia, w sam raz gdy jesteśmy głodni, a nie chcemy jeść byle czego po przyjściu z pracy. Jestem bardzo zadowolona z tego dania! Przepis na
łososia pochodzi ze strony goodfood, z modyfikacjami.
Łosoś pieczony z
brokułamiSkładniki:[2 porcje, jeśli nie podajemy z
ziemniakami czy
kaszą i jest to nasz pełen posiłek]350 g filetu z
łososia, ze skórą1 nieduża główka
brokuła (500 g)1
cytrynaszczypior z jednej
cebulki dymki2 łyżki
oleju rzepakowego2-3 łyżki łagodnego
sosu sojowegopieprz,
sólWykonanie:Włączyć piekarnik na nagrzewanie góra-dół -180 st. C/piekarnik gazowy do 160 st. C.
Brokuła podzielić na cząstki (sam kwiat), głąb wyrzucić. Umyć pod bieżącą
wodą, otrzepać z
wody. Gdy
brokuły są jeszcze wilgotne, oprószyć je
solą.
Cytrynę przepołowić. Jedną połowę podzielić na cząstki, drugą zachować.
Szczypior posiekać.Płaskie żaroodporne naczynie lekko natłuścić. Włożyć do niego warstwę
brokułów. Skropić
sokiem z cytryny (połowę soku zachować na później - do
ryby). Dodać
szczypior z
dymki i pokrojoną na cząstki połówkę
cytryny. Skropić
olejem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec kwadrans.
Łososia podzielić na dwie części. Każdą z części przyprawić
solą,
pieprzem i pozostałym
sokiem z cytryny. Każdą z części
łososia można podzielić na połowę, nie niszcząc skóry. Wywinąć połówki
ryby jak skrzydła motyla.Po 15 minutach pieczenia
brokułów, dołożyć do naczynia
rybę. Polać całość (a koniecznie
rybę!)
sosem sojowym. Piec dalsze 12-15 minut, do czasu aż
łosoś będzie miękki.Podawać
póki gorące.
Bądź na bieżąco, polub stronę na fb