Wykonanie
Nowy smak zdrowego dania. Soczyste dzięki
marchewce, ciekawe dzięki dodatkowi
kokosa. Warto spróbować. Dodatek
pieczarek,
cukinii czy
marchewki to fajne dodatki do kotletów mielonych czy klopsików.Przepis pochodzi z książki "Rzucam
cukier" autorstwa Sarah Wilson. Detoks w 8 tygodni. To książka o eliminacji
cukru w codziennej diecie, wraz z przepisami. Książka się przyda pod warunkiem, że zamienimy niektóre składniki na dostępne na polskim rynku (
syrop z
brązowego ryżu jest u nas chyba niedostępny) - przepisy mogą inspirować do zmiany nawyków żywieniowych. Przy okazji polecam Wam też blog Ani Laskowskiej " Dietetycznie siostro ", jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, które prowadziła. Dziewczyna jest nastawiona na zdrową kuchnię.Jeśli chcesz, do tego dania można kupić gotowe
mięso mielone z
kurczaka, ale samodzielne zmielenie
mięsa w robocie kuchennym, to absolutnie żadna filozofia. Połączenie
mięsa z udek i
piersi kurczaka sprawi, że klopsiki będą soczyste i nie będą się rozpadały. Uważam nawet, że to tego przepisu
mięso z samych udek będzie najlepsze.Klopsiki z
kokosem i
currySkładniki:70 dag
mięsa z udek i
piersi z kurczaka, bez skóry1 spora
marchewka, starta2 ząbki
czosnku0,5 szklanki niesłodzonych
wiórków kokosowych1
jajko2 łyżeczki
curry0,5 łyżeczki
soligarść
kolendry lub
natka pietruszki, do smaku
olej kokosowy lub
olejWykonanie:
Mięso włożyć do robota kuchennego z końcówkami noże, zmiksować
mięso. Dodać resztę składników, z wyjątkiem
oleju i miksować, aż masa
zrobi się gładka. Uformować kotlety mielone, niezbyt duże, raczej płaskie - wówczas szybciej się usmażą (można też zrobić nieduże okrągłe pulpeciki, których wyjdzie ok. 24 sztuk - tylko, że z pulpecikami jest więcej pracy niż z kotletami) .Na sporej patelni rozgrzać
olej- kilka łyżek. Jak tłuszcz
zrobi się tak gorący, że
mięso będzie skwierczeć od razu po zetknięciu z nim, wyłożyć na patelnię kilka kotletów. Smażyć partiami, może być konieczność dodania trochę
oleju. Ogień nie może być za duży, bo kotlety się spalą z wierzchu a w środku pozostaną jeszcze surowe. Czas smażenia zależy od grubości kotletów. Zajmie to ok. 10 minut - po pięć z każdej strony.
Potem warto patelnię z kotletami przykryć jeszcze na 6-8 minut by "doszły".Podawać od razu.
Bądź towarzyski, podziel się!