ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone drobiowe z kokosem i curry

Kotlety mielone drobiowe z kokosem i curry

nazwa

Wykonanie

Nowy smak zdrowego dania. Soczyste dzięki marchewce, ciekawe dzięki dodatkowi kokosa. Warto spróbować. Dodatek pieczarek, cukinii czy marchewki to fajne dodatki do kotletów mielonych czy klopsików.
Przepis pochodzi z książki "Rzucam cukier" autorstwa Sarah Wilson. Detoks w 8 tygodni. To książka o eliminacji cukru w codziennej diecie, wraz z przepisami. Książka się przyda pod warunkiem, że zamienimy niektóre składniki na dostępne na polskim rynku (syrop z brązowego ryżu jest u nas chyba niedostępny) - przepisy mogą inspirować do zmiany nawyków żywieniowych. Przy okazji polecam Wam też blog Ani Laskowskiej " Dietetycznie siostro ", jakiś czas temu miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych, które prowadziła. Dziewczyna jest nastawiona na zdrową kuchnię.
Jeśli chcesz, do tego dania można kupić gotowe mięso mielone z kurczaka, ale samodzielne zmielenie mięsa w robocie kuchennym, to absolutnie żadna filozofia. Połączenie mięsa z udek i piersi kurczaka sprawi, że klopsiki będą soczyste i nie będą się rozpadały. Uważam nawet, że to tego przepisu mięso z samych udek będzie najlepsze.
Klopsiki z kokosem i curry
Składniki:
70 dag mięsa z udek i piersi z kurczaka, bez skóry
1 spora marchewka, starta
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki niesłodzonych wiórków kokosowych
1 jajko
2 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki soli
garść kolendry lub natka pietruszki, do smaku
olej kokosowy lub olej
Wykonanie:
Mięso włożyć do robota kuchennego z końcówkami noże, zmiksować mięso. Dodać resztę składników, z wyjątkiem oleju i miksować, aż masa zrobi się gładka. Uformować kotlety mielone, niezbyt duże, raczej płaskie - wówczas szybciej się usmażą (można też zrobić nieduże okrągłe pulpeciki, których wyjdzie ok. 24 sztuk - tylko, że z pulpecikami jest więcej pracy niż z kotletami) .
Na sporej patelni rozgrzać olej- kilka łyżek. Jak tłuszcz zrobi się tak gorący, że mięso będzie skwierczeć od razu po zetknięciu z nim, wyłożyć na patelnię kilka kotletów. Smażyć partiami, może być konieczność dodania trochę oleju. Ogień nie może być za duży, bo kotlety się spalą z wierzchu a w środku pozostaną jeszcze surowe. Czas smażenia zależy od grubości kotletów. Zajmie to ok. 10 minut - po pięć z każdej strony. Potem warto patelnię z kotletami przykryć jeszcze na 6-8 minut by "doszły".
Podawać od razu.
Bądź towarzyski, podziel się!
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2014/10/kotlety-mielone-drobiowe-z-kokosem-i.html