Wykonanie


Słonecznikowiec to niesamowicie pyszne ciasto z karmelowym kremem, które z powodzeniem można podać na imprezie urodzinowej lub na innej ważnej uroczystości rodzinnej. Sukces gwarantowany! Przepis na ciasto powinien być w kajecie i repertuarze kulinarnym każdej/każdego szanującej/go się pani i pana domu.
Słonecznik po karmelizacji jest wspaniały, za pierwszym razem nie mogłam go poznać w kremie. W ogóle ciasto tak bardzo mnie zachwyciło, że po wzięciu przepisu (łatwo nie było) od osoby, która do ciast ma niezwykłą rękę i talent, szukałam okazji, by je zrobić. Moje ubiegłotygodniowe urodziny i duże spotkanie rodzinne były świetną okazją. Z ciasta zrobiłam tort, by słonecznikowiec wystąpił w nieco bardziej urodzinowej formie.Wykonanie nie jest trudne, choć przepis długi. Wystarczy podążać za przepisem i pilnować temperatur składników, to naprawdę ważne! Aha, przygotowanie ciasta lepiej rozłożyć na dwa etapy. Jednego dnia upiec ciasto
czekoladowe i ugotować
mleko skondensowane słodzone, drugiego dnia przystąpić do wykonania właściwego. Jeśli chodzi o
polewę czekoladową, to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu z
żelatyną. Jest błyszcząca, smaczna i świetnie się z nią "pracuje". Jeśli jednak ktoś się waha, albo nie używa
żelatyny, można użyć klasycznej polewy: 100 g tabliczkę
czekolady rozpuścić w kąpieli
wodnej (czyli wkładając miskę szklaną lub metalową z
czekoladą do naczynia z gotującą się
wodą) wraz z 50-70 g
masła lub
śmietanki kremowej o zawartości 30% tłuszczu, cały czas mieszając. Po lekkim przestudzeniu posmarować ciasto. Do poniższego ciasta proponowałabym użyć półtorej porcji polewy.Słonecznikowiec - ciasto karmelowo -
czekoladowe z karmelizowanym
słonecznikiemSkładniki:5 średnich
jajek (lub 6 mniejszych)1 szklanka
cukru1 szklanka
mąki tortowej8 łyżek
oleju3 łyżki
wody2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki ciemnego
kakao bez
cukru1 szklanka = 250 ml, 1 łyżeczka (idealnie płaska) = 5 ml, 1 łyżka (oczywiście płaska) = 15 mlWykonanie:Składniki na ciasto powinny
mieć temperaturę pokojową, zatem
jajka trzeba wyjąć z lodówki ponad godzinę wcześniej.
Mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao przesiać do miski, a następnie dokładnie połączyć.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka jaj umieścić w misie miksera i ubijać aż zaczną sztywnieć. Dodawać partiami
cukier, nie przerywając ubijania.
Białka jaj powinny być sztywne (zawsze robię test: po odwróceniu miski do góry nogami, pozostaną w niej bez ruchu).Do
białek dodawać
żółtka i na małych obrotach miksera połączyć masę. Następnie dodać
olej,
wodę, wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać.

Formę okrągłą o średnicy 27 cm wyłożyć papierem (może być też mała kwadratowa forma) do pieczenia, uprzednio gniotąc go w dłoniach - w ten sposób papier pozbędzie się twardości i łatwiej go będzie można dopasować do kształtu formy do pieczenia.Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać szpatułką. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, grzanie góra- dół. Piec na środkowym poziomie piekarnika do suchego patyczka ok. 40 - 45 minut.Odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na noc.
Potem przekroić
ostrym, długim nożem na dwa blaty o równej grubości.

Karmelizowany
słonecznikSkładniki:200 g łuskanego
słonecznika1/2 kostki
masła (100 g)1/2 szklanki
cukru5 łyżek
mlekaWykonanie:
Masło pociąć na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku (na końcu
słonecznik). Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. W tym czasie
cukier się rozpuści i nieco zgęstnieje. Masę wylać na blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia i upiec w piekarniku przez 20 minut. Wyjąć, ostudzić, rozdrobnić widelcem lub palcami na mniejsze kawałki.Krem karmelowySkładniki:1 puszka gotowej masy kajmakowej/krówkowej (użyłam o
masie 460g)*1 kostka
masła (200 g)Wykonanie:* można ją przygotować samemu. W tym celu trzeba kupić
mleko skondensowane słodzone w puszce, włożyć ją do dużego garnka, nalać dużo
wody - przez cały czas gotowania puszka ma być przykryta
wodą, by nie wybuchła. Czas gotowania to 2,5 h od zagotowania, na wolnym ogniu.Składniki mają być w temperaturze pokojowej. Utrzeć mikserem na gładki krem.Polewa
kakaowa z
żelatyną - błyszcząca i miękkaSkładniki:4 łyżki
cukru2 łyżki
śmietany3 łyżki
kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )6 dkg
masła1 łyżeczka
żelatynyWykonanie:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody.Resztę składników zagotować.Gdy
żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilę). Nie doprowadzać do wrzenia (
żelatyna straci wówczas swoje właściwości żelujące). Dodać do reszty masy. Wymieszać i dobrze wystudzić.Polać ciasto.Polewa jest lśniąca, lekko elastyczna, zastyga ładnie, ale
daje dużo czasu na dokładne rozsmarowanie, nie tworzą się smugi, można jeść ciasto od razu po wyjęciu z lodówki (polewa nie kruszy się).Całe ciasto:Ciasto
czekoladowe przekroić na dwa blaty.Jeden blat, spodni, ułożyć na paterze.Na ciasto wyłożyć połowę kremu.Wysypać większość karmelizowanego
słonecznika.Na
słonecznik wyłożyć pozostały krem.Całość przykryć drugim blatem ciasta
czekoladowego.Ciasto polać przestudzoną
polewą czekoladową -
kakaową. Rozsmarować nieco na bokach.Do
boków ciasta przykleić pozostałą część karmelizowanego
słonecznika.Włożyć do lodówki, schłodzić minimum godzinę i podawać.Przechowywać w lodówce.


Bądź towarzyski, podziel się!