Wykonanie

Oto pyszna babka wielkanocna, z
cytrusami,
migdałami zamiast
mąki i
kaszą kukurydzianą. Bezglutenowa, wilgotna, aromatyczna. Skradła mój żołądek, zwłaszcza polana
czekoladą. Jest długo świeża, więc można bez obaw przygotować ją na dzień, dwa przed Wielkanocą. Musicie spróbować!
Mąka migdałowa to nic innego jak drobno zmielone
migdały. Zamiennie (także w oryginale) są zmielone na pył
płatki migdałowe. Przy tego typu wypiekach używam tego, co mam akurat w domu, zazwyczaj wybieram
mąkę (można kupić gotową). To nie pierwsza babka na bazie
migdałów, pierwsza była babka z
migdałami i
białą czekoladą (hit w moim domu!); to także nie pierwsze ciasto z gotowanymi
cytrusami (link do ciasta
pomarańczowo-
migdałowego). Lubię takie połączenia smakowe, więc jak zobaczyłam ten przepis z lawendowego domu, musiałam zakasać rękawy, zdobyć potrzebne składniki (najtrudniej było z
kaszą kukurydzianą, ostatecznie dostałam ją na ulubionym targowisku pod Halą Mirowską) i upiec.Jak wyjąć babkę z formy? Przede wszystkim trzeba dobrze natłuścić formę do babki przed pieczeniem i wysypać ją kaszą/bułką tartą. Raczej wyjąć trzeba ciasto jak tylko lekko przestygnie, odwrócić formę do góry dnem i mocno uderzyć w denko, przeważnie za pierwszym razem ciasto wypada. Jeśli coś zostanie w środku i babka się nieco zdeformuje, wierz mi, że
polewa czekoladowa ukryje mroczną tajemnicę.Składniki:1
cytryna1
pomarańcza6
jajek200 g
brązowego cukru125 g
kaszy kukurydzianej125 g
mąki migdałowej lub zmielonych na
mąkę płatków migdałowych2 łyżki
maku1 łyżka (15 ml)
proszku do pieczeniadodatkowo
masło i
kasza kukurydziana do formyWykonanie:
Cytrynę i
pomarańczę dokładnie umyć, włożyć do garnka, zalać
wodą i gotować godzinę. Ostudzić.Przygotować formę na babkę, bardzo dokładnie smarując ją tłuszczem i wysypując
kaszą kukurydzaną lub
tartą bułką. Moja forma jest karbowana i z kominkiem, ma ok 9 cm wysokości i 25-26 cm szerokości w najszerszym miejscu.
Cytrusy wyjąć z
wody i zmiksować w blenderze razem ze skórką na papkę. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym
jajku, a następnie kolejno
cukier,
kaszę, zmielone
płatki,
mak i
proszek do pieczenia. Po wymieszaniu masa będzie dość rzadka.

Ciasto wlać do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. godzinę, po kilkunastu minutach, jak nieco przestygnie, wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Wyjmowanie babki z blachy to najtrudniejsza część. Czasem wystarczy odwrócenie blachy i lekkie uderzenie w stół, czasem jednak (o zgrozo!) coś zostanie w blaszce i trzeba ręcznie dosztukowywać.
Polewa czekoladowa przykryje wszystkie niedoskonałości.Najprostsza
polewa czekoladowaSkładniki:75 g tłuszczu -
masła roślinnego lub - dla tych co mogą - zwykłego3 łyżki (45 ml) gorzkiego
kakao4 łyżki (60 ml)
cukru1 łyżka
wodyWykonanie:Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku, na wolnym ogniu, rozpuszczać
masło i
cukier, mieszać. Polać babkę. Polewa nie zastyga do końca i pozostaje błyszcząca.