Wykonanie



To od teraz mój ulubiony piernik, zaraz po leżakującym pierniku staropolskim . Jest ciężki, pachnący
przyprawami, przełożony pysznymi powidłami i
śliwkami, aromatyzowanymi skórką i
sokiem z
pomarańczy.Można upiec na kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia - ja "bazę" piekłam w niedzielę, a przekładałam trzy dni później. Oczywiście nie trzeba tak długo czekać :)
Polewa czekoladowa długo tężeje. Ciasto jest z gatunku słodkich, więc jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, zmniejszyłabym nieco ilość
miodu, albo dałabym
czekoladę o zawartości powyżej 90%
kakao. Interesujące jest aromatyzowanie piernika gwiazdkami
anyżu. Ta
przyprawa, podobnie jak laski
cynamonu, są na szczęście coraz łatwiej dostępna.Warto wypróbować. Przepis autorstwa Pawła Małeckiego, noszącego tytuł Mistrza Polski Cukierników (2008 r.), tworzącego obecnie przepisy dla jednego z
sieci dyskontów.Składniki na piernik:150 g
masła150 g
czekoladowy gorzkiej100 g
miodu3 gwiazdki
anyżu3 nieduże laski
cynamonuprzyprawa do piernika (20-25 g)125 g
mąki pszennej tortowej20 g
mąki ziemniaczanej4
jajka, umyte, rozmiar L50 g
cukru trzcinowego (można pominąć)1 opakowanie (16g)
cukru waniliowego2,5 płaskiej łyżeczki (12,5 ml)
proszku do pieczeniaWykonanie:W garnku na małym ogniu rozpuścić
masło, połamaną
czekoladę oraz dodać
miód. Dodać gwiazdki
anyżu, laski
cynamonu i
przyprawę do piernika. Wymieszać. Całość mocno podgrzewać (do około 60-70°C), ale nie doprowadzać do zagotowania. Następnie zestawić z ognia i studzić do temperatury 30-35°C - aż palec włożony do masy i trzymany w niej 10 sekund nie będzie parzył.Usunąć gwiazdki
anyżu i laski
cynamonu, wyrzucić.
Jajka ubić z
cukrem trzcinowym i
cukrem waniliowym na puszystą masę (wyraźnie zmieni kolor na jaśniejszy, a całość będzie wyraźnie gęstsza.
Mąkę,
mąkę ziemniaczaną oraz
proszek do pieczenia przesiać przez sito, a następnie połączyć dokładnie ale delikatnie z ubitymi
jajkami i przestudzoną masą
czekoladową. Całość wlać do formy - keksówki (26dł x 8szer x 8 cm dł) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160°C (termoobieg) przez 40-50 minut - aż "do suchego patyczka". Upieczone ciasto wystudzić, najlepiej przez kilka godzin.Przygotować powidła do przełożenia piernika:Składniki:1 słoik
powideł śliwkowych 300g (w oryginale 410 g)150g miękkich i słodkich suszonych
śliweksok z 1 dużej
pomarańczyotarta skórka z 1/2
pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej3 nieduże laski
cynamonuWykonanie:W garnku połączyć wszystkie składniki, gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprowadzić do zagotowania (ja gotowałam jeszcze 2-3 minuty do zgęstnienia) - konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjąć laski
cynamonu, zmiksować. Wystudzić powidła (trochę zgęstnieją) i przełożyć nimi przekrojony na pół piernik.
Polewa czekoladowaSkładniki:100 g
gorzkiej czekolady100 g
śmietanki kremowej - o zawartości 30% tłuszczu1 łyżka miękkiego
masłaWykonanie polewy:
Śmietankę i połamaną
czekoladę podgrzewać, często mieszając, aż do momentu rozpuszczenia się
czekolady. Następnie dodać miękkie
masło. Całość starannie wymieszać.Piernik polać ostudzoną
polewą czekoladową, rozprowadzić ją dokładnie z każdej strony.Polewamy piernik ostudzoną
polewą czekoladową, rozprowadzamy ją dokładnie z każdej strony.

Bądź na bieżąco, polub stronę na fb