Wykonanie
Prosty, aromatyczny i bardzo dobry przepis z książki: "Kuchnia wegetariańska z fantazją". Do
chleba. Zamiast
masła - do kanapki z
serem i
sałatą - albo
solo.Składniki:150g
czerwonej soczewicy2 ząbki
czosnku1/2 strąka
czerwonej papryki [dałam 1 małą
paprykę]2 strączki czerwonego
chili [dałam 1 długi strąk]kilka gałązek
bazylii4 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżki
soku cytrynowego [można nieco więcej]
sólmiód [dałam 1/2 łyżeczki]Wykonanie:
Soczewicę wsypać do garnka.
Czosnek obrać, przekroić i dodać do
soczewicy. Wlać 350ml
wody i doprowadzić całość do wrzenia. Zredukować temperaturę, nakryć garnek pokrywką i gotować
soczewicę na małym ogniu, do czasu, aż prawie zacznie się rozpadać. Od czasu do czasu zdejmować pokrywkę i sprawdzać czy
soczewica nie jest za sucha. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę
wody [u mnie było to konieczne] . Całość ostudzić.
Paprykę oraz
chili umyć. Z
papryki usunąć białe błonki oraz pestki, od
chili odciąż ogonki, a strączki naciąć i czubkiem noża wyskrobać pestki [zostawiłam pestki, dałam w związku z tym tylko jedno
chili] .
Paprykę oraz
chili posiekać tak drobno, jak to możliwe. Listki
bazylii także bardzo drobno posiekać.Ostudzoną
soczewicę zmiksować dokładnie z
oliwą, domieszać do niej
paprykę wymieszaną z
chili oraz
bazylię. Doprawić
sokiem cytrynowym,
solą oraz
miodem.Podawać do chleba/bułek/podpłomyków.