ßßß Cookit - przepis na Ostry krem z soczewicy

Ostry krem z soczewicy

nazwa

Wykonanie

Prosty, aromatyczny i bardzo dobry przepis z książki: "Kuchnia wegetariańska z fantazją". Do chleba. Zamiast masła - do kanapki z serem i sałatą - albo solo.
Składniki:
150g czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
1/2 strąka czerwonej papryki [dałam 1 małą paprykę]
2 strączki czerwonego chili [dałam 1 długi strąk]
kilka gałązek bazylii
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku cytrynowego [można nieco więcej]
sól
miód [dałam 1/2 łyżeczki]
Wykonanie:
Soczewicę wsypać do garnka. Czosnek obrać, przekroić i dodać do soczewicy. Wlać 350ml wody i doprowadzić całość do wrzenia. Zredukować temperaturę, nakryć garnek pokrywką i gotować soczewicę na małym ogniu, do czasu, aż prawie zacznie się rozpadać. Od czasu do czasu zdejmować pokrywkę i sprawdzać czy soczewica nie jest za sucha. W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody [u mnie było to konieczne] . Całość ostudzić.
Paprykę oraz chili umyć. Z papryki usunąć białe błonki oraz pestki, od chili odciąż ogonki, a strączki naciąć i czubkiem noża wyskrobać pestki [zostawiłam pestki, dałam w związku z tym tylko jedno chili] . Paprykę oraz chili posiekać tak drobno, jak to możliwe. Listki bazylii także bardzo drobno posiekać.
Ostudzoną soczewicę zmiksować dokładnie z oliwą, domieszać do niej paprykę wymieszaną z chili oraz bazylię. Doprawić sokiem cytrynowym, solą oraz miodem.
Podawać do chleba/bułek/podpłomyków.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/03/ostry-krem-z-soczewicy.html