Wykonanie
środa, 7 Styczeń 2015, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »Pasztet bez
mięsa z
kaszy i
fasoliCzy da się przygotować smaczny pasztet, który nie zawiera ani odrobiny mięsa? Oczywiście, że tak. Pasztet z
fasoli i
kasz, z dodatkiem podduszonych warzyw jest lekko wilgotny i delikatny w smaku. Polecam!Składniki:szklanka
czerwonej fasolipół szklanki pęczakupół szklanki
kaszy gryczanejszklanka
płatków jaglanych2
cebulemarchewkapietruszkapół
selera2 łyżki
oleju3 ząbki
czosnku3
jajka3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiłyżeczka
majerankusól,
pieprz do smaku
Fasolę namaczamy przez noc i gotujemy na miękko.
Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Marchew,
pietruszkę i pół niedużego
selera obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Cebulę i
czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki
oleju. Szklimy
cebulę i
czosnek, następnie dodajemy starte warzywa i dusimy, aż zmiękną.Ostudzoną
fasolę i
kasze przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa. Mieszamy z warzywami,
płatkami jaglanymi,
jajkami, posiekaną
natką i
przyprawami.Pieczemy w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez godzinę.