ßßß Cookit - przepis na Pasztet bez mięsa

Pasztet bez mięsa

nazwa

Wykonanie

środa, 7 Styczeń 2015, autor: blue_megi, 3 Komentarzy »
Pasztet bez mięsa z kaszy i fasoli
Czy da się przygotować smaczny pasztet, który nie zawiera ani odrobiny mięsa? Oczywiście, że tak. Pasztet z fasoli i kasz, z dodatkiem podduszonych warzyw jest lekko wilgotny i delikatny w smaku. Polecam!
Składniki:
szklanka czerwonej fasoli
pół szklanki pęczaku
pół szklanki kaszy gryczanej
szklanka płatków jaglanych
2 cebule
marchewka
pietruszka
pół selera
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
3 jajka
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
Fasolę namaczamy przez noc i gotujemy na miękko.
Kasze gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Marchew, pietruszkę i pół niedużego selera obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy starte warzywa i dusimy, aż zmiękną.
Ostudzoną fasolę i kasze przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy z warzywami, płatkami jaglanymi, jajkami, posiekaną natką i przyprawami.
Pieczemy w foremce keksowej wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/salatki/pasztet-bez-miesa