Wykonanie
sobota, 25 Październik 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »
Makaron z
dynią i sosem
cebulowymDziś Światowy Dzień
Makaronu, więc i u mnie
makaronowy przepis. Ostatnio ciągle kupuję
dynie i przerabiam na
dżemy, ciasta,
chleby, muffinki i zupy.
Makaron z
dynią i pysznym, gęstym sosem
cebulowo-
serowym to bardzo sycące danie i całkiem szybko się je przygotowuje. Mam nadzieję, że się skusicieSkładniki:6
szalotek3 łyżki
oliwy z oliwek + odrobina do skropienia dyni przed pieczeniem30 g
parmezanu125 ml
śmietanki kremówkisól i świeżo mielony
pieprzpół dyni piżmowejkilka gałązek
rozmarynu i
majerankuszczypta
currymakaron uszka Lubella porcja dla 3 osóbPrzygotowanie zaczynamy od upieczenia dyni. Kroimy ją na połówki, układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową, smarujemy
oliwą i dodajemy świeże
zioła. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 20-25 minut (w zależności od wielkości dyni). Sprawdzamy czy jest miękka nakłuwając widelcem. Wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Makaron gotujemy al dente.
Cebulki obieramy, kroimy na połówki. Przekładamy do robota kuchennego. Dodajemy
śmietankę kremówkę,
oliwę, starty
parmezan,
pieprz i szczyptę
curry. Miksujemy na gładką masę. Wlewamy masę na patelnię, podgrzewamy i gotujemy przez 20 minut, często mieszając, aż
cebula straci surowy posmak i całość zgęstnieje. Dodajemy pokrojoną w kostkę
dynię.Ugotowany
makaron mieszamy z przygotowanym sosem i podajemy. Smacznego!
