Wykonanie
Jestem sceptyczką jeśli chodzi o pieczenie
schabu. Bardzo często
mięso wychodziło mi dalekie od moich wyobrażeń, przeważnie za suche i jakieś takie łykowate. Z tego też powodu
schabu za często nie piekłam, jeśli już miało być jakieś
pieczone mięso zazwyczaj kupowałam
karkówkę a najlepiej
szynkę kulkę. Niedawno pomyślałam, że podejmę to wyzwanie jeszcze raz. Tym razem jednak upiekłam
mięso w rękawie i nadziałam
mięsem mielonym z
indyka. Temperatury też za bardzo nie podkręcałam. Rezultat był dla mnie zaskakujący, pewnie dlatego, że nie byłam nastawiona na spektakularne doznania smakowe a tu się okazało, że
mięso jest takie jakie zawsze chciałam, żeby było. Może nie było fajerwerków bo jednak najbardziej lubię pieczoną
szynkę jednak zdecydowanie był to bardzo dobry obiad. A to co zostało było na kanapki jako
wędlina.

Składniki:1,2 kg
schabu500 g
mielonego mięsa z indyka1
jajko1/2 szklanki
wodysól,
pieprz2 ząbki
czosnkunatka pietruszkitymianek24 godziny przed pieczeniemmięsa przygotować solankę. 4 łyżki
soli ropzuścić w 2 l
wody, włożyć
mięso, i odstawić do lodówki. Po tym czasie wyjąć
mięso, osuszyć i rozciąć wzdłuż dłuższego
boku tak aby powstał duży płat
mięsa.
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym
czosnkiem,
jajkiem,
wodą, posiekaną
natką pietruszki. Przyprawić
pieprzem,
solą i
ziołami i wyrobić gładką masę. Masę
mięsną wyłożyć na
schab i ciasno zrolować. Związać sznurkiem a końcówki można spiąć wykałaczkami, żeby
mięso nie uciekało. Przełożyć roladę do rękawa, związać końce. Wstawić
mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę do 150 i piec przez około 1,5 godziny. 15 min przed końcem pieczenia rozpruć rękaw, żeby
mięso się przyrumieniło.Smacznego:)