Wykonanie
Nie wiem jak Ty ale ja uwielbiam czasem zjeść coś niezdrowego na
mieście i jest to zazwyczaj hamburger. Tym razem postanowiłem odbiedz od reguły i zrobić sobie znacznie zdrowszą wersję w domowym zaciszu. W takim przypadku wiesz co jesz, czyli wiadomo co zostało włożone do środka. Polecam takie substytuty miejskiego jedzenia. Jest wiele wersji tego dania, ta jest jedną z podstawowych. Mój hamburger wieprzowo-wołowy został ulepszony salsą z
pietruszki . Zamiast mnogiej ilości warzyw w środku znalazła się prosta i szybka salsa pomidorowa . Polecam takie rozwiązanie.

Składniki:0,5 kg
mięsa mielonego wieprzowo- wołowego1
jajko0,5 szklanki
bułki tartek2 ząbki
czosnkunatka pietruszki2 łyżki
musztardy Dijon
sól i
pieprzodrobina
wody2 ciabaty (lub inne
bułki)


Przygotowani e:
Mięso przełóż do miski i wbij
jajko. Dodaj
bułkę tartą oraz
musztardę.
Czosnek obierz i posiekaj drobno. Posiekaj również
natkę pietruszki. Dodaj oba składniki oraz
sól i
pieprz a następnie czystymi rękoma dokładnie wymieszaj masę. Dodaj 2 – 3 łyżki
wody. Sprawi to, że
mięso lepiej się będzie sklejać. Rozdgrzej grilla, patelnię grillową lub zwykłą i dodaj do zwykłej patelni odrobinę
oliwy. Zwilż odrobinę dłonie a następnie formuj kotlety odpowiedniej dla siebie wielkości i smaż kilka minut z każdej strony.Gdy
mięso będzie prawie gotowe przekrój ciabaty lub
bułki, i połóż wewnętrznymi częściami na grillu lub wstaw do rozgrzanego piekarnika na moment by lekko się przypiekły. Następnie wewnętrzne strony
bułek posmaruj salsą
pietruszkową, połóż
mięso, następnie nałóż salsę
pomidorową i przykryj drugą połową
bułki.


Przepisy na salsę
pomidorową oraz salsę
pietruszkową znajdziesz w innych moich przepisach. Smacznego!!Zapraszam serdecznie do komentowania przepisu. Podziel sie ze mną swoją opinią.Incoming search terms:hamburger wieprzowyhamburgery wieprzowo wolowehamburger wieprzowy przepishamburger wołowo wieprzowyhamburgery wieprzowo wołowe przepishamburgery wieprzoweburgery wieprzowo wołowe