ßßß
Święta coraz bliżej… Zapraszam zatem po przepis na pyszny pieczony schab nadziewany, dla smaku i urody, przepiórczymi jajeczkami!Uwaga:)Schab można upiec kilkoma metodami. Jeśli lubicie, aby mięso po upieczeniu było soczyste polecam Wam „mój” sposób:Po pierwsze – kupując mięso, wybierzcie schab średniej wielkości (chodzi o przekrój oczywiście) i miękki w dotyku!Po drugie – zamarynujcie mięso w przyprawach i pozostawcie w lodówce na około 24 godziny.Po trzecie – upieczcie mięso w kilku warstwach filii aluminiowej, a będzie bardzo soczyste i wspaniale przejdzie smakiem przypraw.Poza smakiem i aromatem, metodę tę wyróżnia prostota i fakt, że mięso „robi się samo” :)
Składniki:Kawałek schabu środkowego – średniej grubości i koniecznie miękkiego w dotyku2 łyżki ulubionych przypraw – u mnie tylko majeranek1-4 ząbki czosnku – przeciśniętesól i pieprz10-12 jajek przepiórczych – ugotowanych na twardo i obranych ze skorupkifolia aluminiowa
Wykonanie:Schab „przedziurawić” na wylot nożem, aby utworzył się „tunel”, w który można będzie włożyć przepiórcze jajeczka.Mięso dokładnie natrzeć solą na zewnątrz i na tyle ile to możliwe wewnątrz. W tunel wpychać po kolei ugotowane przepiórcze jajeczka. (Najlepiej robić to do połowy od jednej strony, a następnie od drugiej.)Schab obsypać obficie przyprawami, natrzeć czosnkiem i oprószyć pieprzem. Zawinąć szczelnie w trzy warstwy folii aluminiowej. Wstawić do lodówki na około 24 godziny.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Owinięty w folię schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym (w czasie pieczenia, część sosu wypływa na zewnątrz i mogłaby zabrudzić piekarnik) i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 40 minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystygnięcia w wyłączonym piekarniku. (Uwaga: Ja najczęściej piekę mięso wieczorem i pozostawiam w piekarniku aż do rana.)Upieczony i wystudzony schab (nadal w folii) schłodzić w lodówce.Tak przygotowany schab można podawać pokrojony w plasterki jako wędlinę lub zalany dodatkowo galaretą jako świąteczną przekąskę. (Wersja w galarecie tak jak w tym przepisie.)Smacznego :)
Przy okazji…W najbliższy weekend „stery LS” przejmie jedna z Czytelniczek.Będzie to pierwszy odcinek nowego cyklu: „Czytelnicy Gotują”, na który już dzisiaj bardzo serdecznie Was zapraszam :)Pzdr Aniado