Wykonanie
Święta coraz bliżej… Zapraszam zatem po przepis na pyszny pieczony
schab nadziewany, dla smaku i urody, przepiórczymi jajeczkami!Uwaga:)
Schab można upiec kilkoma metodami. Jeśli lubicie, aby
mięso po upieczeniu było soczyste polecam Wam „mój” sposób:Po pierwsze – kupując
mięso, wybierzcie
schab średniej wielkości (chodzi o przekrój oczywiście) i miękki w dotyku!Po drugie – zamarynujcie
mięso w przyprawach i pozostawcie w lodówce na około 24 godziny.Po trzecie – upieczcie
mięso w kilku warstwach filii aluminiowej, a będzie bardzo soczyste i wspaniale przejdzie smakiem przypraw.Poza smakiem i aromatem, metodę tę wyróżnia prostota i fakt, że
mięso „robi się samo” :)
Składniki:Kawałek
schabu środkowego – średniej grubości i koniecznie miękkiego w dotyku2 łyżki ulubionych przypraw – u mnie tylko
majeranek1-4 ząbki
czosnku – przeciśnięte
sól i
pieprz10-12
jajek przepiórczych – ugotowanych na twardo i obranych ze skorupkifolia aluminiowa
Wykonanie:
Schab „przedziurawić” na wylot nożem, aby utworzył się „tunel”, w który można będzie włożyć przepiórcze jajeczka.
Mięso dokładnie natrzeć
solą na zewnątrz i na tyle ile to możliwe wewnątrz. W tunel wpychać po kolei ugotowane przepiórcze jajeczka. (Najlepiej robić to do połowy od jednej strony, a następnie od drugiej.)
Schab obsypać obficie
przyprawami, natrzeć
czosnkiem i oprószyć
pieprzem. Zawinąć szczelnie w trzy warstwy folii aluminiowej. Wstawić do lodówki na około 24 godziny.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Owinięty w folię
schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym (w czasie pieczenia, część sosu wypływa na zewnątrz i mogłaby zabrudzić piekarnik) i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 40 minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystygnięcia w wyłączonym piekarniku. (Uwaga: Ja najczęściej piekę
mięso wieczorem i pozostawiam w piekarniku aż do rana.)Upieczony i wystudzony
schab (nadal w folii) schłodzić w lodówce.Tak przygotowany
schab można podawać pokrojony w plasterki jako
wędlinę lub zalany dodatkowo galaretą jako świąteczną przekąskę. (Wersja w galarecie tak jak w tym przepisie.)Smacznego :)
Przy okazji…W najbliższy weekend „stery LS” przejmie jedna z Czytelniczek.Będzie to pierwszy odcinek nowego cyklu: „Czytelnicy Gotują”, na który już dzisiaj bardzo serdecznie Was zapraszam :)Pzdr Aniado