ßßß Cookit - przepis na ŚWIĄTECZNY PIECZONY SCHAB

ŚWIĄTECZNY PIECZONY SCHAB

nazwa

Wykonanie

Święta coraz bliżej… Zapraszam zatem po przepis na pyszny pieczony schab nadziewany, dla smaku i urody, przepiórczymi jajeczkami!
Uwaga:)
Schab można upiec kilkoma metodami. Jeśli lubicie, aby mięso po upieczeniu było soczyste polecam Wam „mój” sposób:
Po pierwsze – kupując mięso, wybierzcie schab średniej wielkości (chodzi o przekrój oczywiście) i miękki w dotyku!
Po drugie – zamarynujcie mięso w przyprawach i pozostawcie w lodówce na około 24 godziny.
Po trzecie – upieczcie mięso w kilku warstwach filii aluminiowej, a będzie bardzo soczyste i wspaniale przejdzie smakiem przypraw.
Poza smakiem i aromatem, metodę tę wyróżnia prostota i fakt, że mięso „robi się samo” :)
Składniki:
Kawałek schabu środkowego – średniej grubości i koniecznie miękkiego w dotyku
2 łyżki ulubionych przypraw – u mnie tylko majeranek
1-4 ząbki czosnku – przeciśnięte
sól i pieprz
10-12 jajek przepiórczych – ugotowanych na twardo i obranych ze skorupki
folia aluminiowa
Wykonanie:
Schab „przedziurawić” na wylot nożem, aby utworzył się „tunel”, w który można będzie włożyć przepiórcze jajeczka.
Mięso dokładnie natrzeć solą na zewnątrz i na tyle ile to możliwe wewnątrz. W tunel wpychać po kolei ugotowane przepiórcze jajeczka. (Najlepiej robić to do połowy od jednej strony, a następnie od drugiej.)
Schab obsypać obficie przyprawami, natrzeć czosnkiem i oprószyć pieprzem. Zawinąć szczelnie w trzy warstwy folii aluminiowej. Wstawić do lodówki na około 24 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Owinięty w folię schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym (w czasie pieczenia, część sosu wypływa na zewnątrz i mogłaby zabrudzić piekarnik) i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 40 minut, a następnie pozostawić do całkowitego wystygnięcia w wyłączonym piekarniku. (Uwaga: Ja najczęściej piekę mięso wieczorem i pozostawiam w piekarniku aż do rana.)
Upieczony i wystudzony schab (nadal w folii) schłodzić w lodówce.
Tak przygotowany schab można podawać pokrojony w plasterki jako wędlinę lub zalany dodatkowo galaretą jako świąteczną przekąskę. (Wersja w galarecie tak jak w tym przepisie.)
Smacznego :)
Przy okazji…
W najbliższy weekend „stery LS” przejmie jedna z Czytelniczek.
Będzie to pierwszy odcinek nowego cyklu: „Czytelnicy Gotują”, na który już dzisiaj bardzo serdecznie Was zapraszam :)
Pzdr Aniado
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/03/22/swiateczny-pieczony-schab