Wykonanie
Schab jest bardzo uniwersalnym
mięsem, z którego można wyczarować prosty obiad, przystawkę lub wykwintną pieczeń na uroczystą kolację. Wszystko zależy od naszej inwencji i fantazji. Ja swoją roladę przygotowałam z myślą o tym, że bedzie dodatkiem do kanapek. Szybko jednak okazało się, że w połączeniu z
sosem pieczeniowym,
ziemniakami i surówką stanowiła również doskonałe danie obiadowe.
Ilość porcji – 8-10Czas wykonania – 150 min.Stopień trudności – łatwySkładniki:1,5 kg
schabu bez kości25 dag
mięsa mielonego1
jajko1 główka
czosnku1 pęczek świeżej
szałwii1 pęczek świeżego
tymianku1 płaska łyżka
masłasólpieprz kolorowySposób wykonania:
schab myjemy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym, następnie bardzo
ostrym i dużym nożem nacinamy wzdłuż, przez środek tak, by można go było otworzyć jak „książkę” ,uzyskany w ten sposób prostokątny płat
mięsa rozklepujemy delikatnie na grubość około 2 cm., (należy uważać żeby nie podziurawić struktury włókien)tak przygotowany płat
mięsa nacieramy
solą z obu stron i wstawiamy do lodówki na godzinę w tym czasie przygotowujemy farsz
mięsny i
ziołowy:
szałwię i
tymianek siekamy drobno,
czosnek przeciskamy przez praskę, do
mięsa mielonego dodajemy 1 łyżeczkę posiekanej
szałwii i 1 łyżeczkę
tymianku oraz
jajko,
sól i
pieprz, dokładnie mieszamy, do reszty
szałwii i
tymianku dodajemy
masło i ucieramy razem na gładką masęfarsz
mięsny układamy wzdłóż dłuższego
boku schabu (formując wałek o średnicy około 2 cm.), na pozostałej płaszczyznie
mięsa rozsmarowujemy równomiernie
zioła z
masłem a następnie ciasno rolujemy obwiązując roladę
białym, grubym, bawełnianym sznurkiemwierzch rolady nacieramy świeżo mielonym,
kolorowym pieprzem i wkładamy w rękaw do pieczenia (w rękawie
mięso zachowa swoją soczystość i aromat
ziół)rękaw wraz z
mięsem umieszczamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ˚Croladę pieczemy około 1 , 5 godz.