Wykonanie
Zawsze staram się
mieć mielone mięso z indyka w zamrażalniku. Zazwyczaj kupuję kilka sztuk udźca, obieram i
mielę, następnie dzielę na kilka porcji i zamrażam. Jeśli planuję je wykorzystać, wieczorem poprzedniego dnia wyciagam gotowe
mięso. Ostatnio nie miałam ani czasu ani pomysłu na obiad ale miałam właśnie
mielone mięso z indyka i dlatego powstały te kotlety.
Składniki:500 g
mięsa mielonego z
kurczaka lub z
indyka1 ząbek
czosnku1
jajko2 łyżki
majonezu1/2 szklanki
wodynatka pietruszkisól,
pieprzbułka tartaolej do smażeniaW misce umieścić
mięso, przeciśnięty
czosnek,
jajko, posiekaną
natkę pietruszki,
sól, i
pieprz. Wymieszać, dodać
wodę i
majonez i wyrabiać na gładką masę. Formować małe, płaskie kotlety i obtaczać w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
oleju, z każdej strony kilka minut.Smacznego:)