Wykonanie
Jeśli potrzebujecie ciekawego pomysłu na obiad a jednocześnie nie chcecie się zbytnio narobić proponuję taką roladkę z
polędwiczki wieprzowej. Wystarczy zawinąć ją ładnie w masę z
mięsa mielonego, wstawić do piekarnika i obiad praktycznie gotowy.

Składniki:1 wieprzowa polędwiczka500 g
mielonego mięsa drobiowego ( u mnie z
indyka)2 łyżki
majonezusól,
pieprz2 ząbki
czosnku1
jajkonatka pietruszkioliwaPolędwiczkę umyć, osuszyć, natrzeć
solą i
oliwą i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do
mięsa razem z
jajkiem,
majonezem, posiekaną
pietruszką. Dokładnie wyrobić
mięsną masę przyprawiając
solą i
pieprzem.Na dużym kawałku folii aluminowej posmarowanej
oliwą rozłożyć
mięso. Dłuższy brzeg powinien miec długośc
polędwiczki. Na brzegu masy
mięsnej ułożyć polędwiczkę i delikatnie zwijać, można to zrobić pomagając sobie folią. Uformować roladę, zawinąć w folię, zawijając brzegi. Przełożyć
mięso do brytfanki iwstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. 50-60 min. Rolada nadaje się na obiad a jeszcze lepiej smakuje na zimno.Smacznego:)