Wykonanie
Do tej pasty zabierałam się jak przysłowiowy
pies do jeża. Miałam wątpliwości czy zużyć
serek na smarowidło czy zjeść go po prostu w czystej formie. Na szczęście, jednak zrobiłam pastę i bardzo się cieszę bo smakuje wspaniale. Zrobiłam ją z samych
cammembertów dlatego jest to wersja bawarska, podobno z mieszanych
serów, jest to przysmak frankoński. Wspaniałym dodatkiem do tej pasty są
pomidory lub
ogórki kiszone.

Składniki:500 g różnych gatunków
serów pleśniowych1
czerwona cebula1/2 pęczka
natki pietruszki1 łyżka miękkiego
masła2 łyżki kwaśnej
śmietanysól,
pieprz1 łyżeczka
kminkuCebulę obrać, posiekać.
Pietruszkę umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Ser rozdrobnić, dodać
cebulę,
pietruszkę,
śmietanę,
masło,
sól,
pieprz i roztarty w moździerzu
kminek, wymieszać widelcem. Najlepiej smakuje na
ciemnym pieczywie.Smacznego:)