Podstawą pieczenia każdego mięsa jest dobra marynata. Wie o tym każdy kto choć raz zapomniał mięso zamarynować- różnica jest ogromna. Mięso, które spędzi kilka godzin w lodówce natarte przyprawami, posypane ziołami i spryskane oliwą staje się kruche i aromatyczne. Dzisiaj zapraszam na kurczakaziołowo - cytrynowego. Bardzo dobre połączenie.Składniki:6 udek kurczakaoliwasól, pieprzmielona papryka ostratymianek1 cytrynaKurczaka umyć i osuszyć. Wycisnąć sok z jednej cytryny i zmieszać z oliwą tak aby powstał gęstawy sos. U mnie były to 4 łyżki oliwy. Każdy kawałek mięsa posmarować marynatą i posypać solą, pieprzem i mieloną papryka. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 45 min pod przykryciem. Następnie odkryć i piec jeszcze 15 min aby mięso się zrumieniło.Smacznego:)