Wykonanie
Na weekend upiekłam rogaliki więc żadnego ciasto nie planowałam. Ale, że jakoś bardzo szybko zniknęły to wizja niedzieli bez czegoś słodkiego tak mnie tak przygnębiła, że postanowiłam jednak coś upiec. I pomyślałam o śliwkach. Zakupiłam kilogram węgierek, bo niestety nasza rodzi
owoce co drugi rok, i wymyśliłam, że zrobię z nimi to co najlepiej pasuje czyli kruche ciasto. Ale, że takie ciasto już na blogu jest a ja zawsze jestem spragniona nowości co nieco dodałam lub zmieniłam i wyszło mi takie coś. Ciasto jest a raczej było przepyszne i zniknęło jeszcze szybciej niż wspomniane wyżej rogaliki. Bardzo polecam:)

Składniki na kruche ciasto:200 g
margaryny280 g
mąki3 łyżki
kakao5
jajek3/4 szklanki
cukru2 łyżki
śmietanY2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ
margaryny,
mąki z proszkiem
ikakao oraz
cukru zrobić kruszonkę. Dodać
żółtka i
śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części (3/4 i 1/4). Mniejszą włożyć do zamrażalnika na 3 godziny. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną formę o wymiarach 28x34 cm.Podane proporcje wystarczą również na tortownicę o średnicy 24 cm. Ciasto podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.Składniki na piankę:5
białek3/4 szklanki
cukru380 g
śmietany 18%3 łyżki
maku800 g
śliwek węgierek2 łyżki
mąki ziemniaczanejŚliwki wypestkować, ułożyć na podpieczonym cieście, skórką do dołu.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać
cukier. Dodać
śmietanę,
mak i
mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Wyłożyć masę na
śliwki i róno rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 min. Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)