ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto ze śliwkami i makową pianką

Kruche ciasto ze śliwkami i makową pianką

nazwa

Wykonanie

Na weekend upiekłam rogaliki więc żadnego ciasto nie planowałam. Ale, że jakoś bardzo szybko zniknęły to wizja niedzieli bez czegoś słodkiego tak mnie tak przygnębiła, że postanowiłam jednak coś upiec. I pomyślałam o śliwkach. Zakupiłam kilogram węgierek, bo niestety nasza rodzi owoce co drugi rok, i wymyśliłam, że zrobię z nimi to co najlepiej pasuje czyli kruche ciasto. Ale, że takie ciasto już na blogu jest a ja zawsze jestem spragniona nowości co nieco dodałam lub zmieniłam i wyszło mi takie coś. Ciasto jest a raczej było przepyszne i zniknęło jeszcze szybciej niż wspomniane wyżej rogaliki. Bardzo polecam:)
Składniki na kruche ciasto:
200 g margaryny
280 g mąki
3 łyżki kakao
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki śmietanY
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z margaryny, mąki z proszkiem ikakao oraz cukru zrobić kruszonkę. Dodać żółtka i śmietanę i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na dwie części (3/4 i 1/4). Mniejszą włożyć do zamrażalnika na 3 godziny. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowaną formę o wymiarach 28x34 cm.Podane proporcje wystarczą również na tortownicę o średnicy 24 cm. Ciasto podpiec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Składniki na piankę:
5 białek
3/4 szklanki cukru
380 g śmietany 18%
3 łyżki maku
800 g śliwek węgierek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Śliwki wypestkować, ułożyć na podpieczonym cieście, skórką do dołu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Dodać śmietanę, mak i mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Wyłożyć masę na śliwki i róno rozprowadzić. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/09/Kruche-ciasto-ze-sliwkami-i-makowa-pianka.html