Wiem, że Wielkanoc to święta jajeczne ale ja lubię też śledzie i na przystawkę proponuję tę pyszną wersję. Śledzie są wyraziste w smaku, sos jest doskonały. Myślę, że wszyscy miłośnicy śledzi zachwycą się tym musztardowym pomysłem.ŹródłoSkładniki500 g płatów śledziowych z zalewy100 g musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy100 g musztardy Dijon (lub sarepska)ok. 200 - 300 g śmietany 18%2 czerwone cebule2 ząbki czosnku75 ml octu winnego75 ml oliwy lub oleju roślinnego50 g cukru1 łyżeczka kurkumyŚledzie płukać przez około 1,5 godziny zmieniając kilkakrotnie zimną wodę. Gdy są gotowe, osączyć z wod i pokroić w nieduże kawałki, takie na jeden kęs. Cebulę obrać i drobniutko pokroić. Sparzyć wrzątkiem na sicie. Odcedzić. Następnie w misce wymieszać musztardę francuską z ziarnami gorczycy z musztardą Dijon i przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym czosnkiem. Stopniowo dodawać śmietanę. Do sosu dodać około 50 ml oliwy i około 50 ml octu. Jeśli trzeba, dodać trochę cukru. Na koniec wmieszać kurkumę, cebulę i śledzie. Przełożyć do miski lub słoika i odstawić do lodówki na noc.Smacznego:)