Wykonanie
Jeśli oglądacie programy kulinarne, to na pewno kojarzycie dania uważane za wielkie wyzwanie. Nie, tym razem nie mówię o suflecie, ale o jajkach w koszulkach. Oszukańczo można te
jajka zrobić w foliowych torebkach, no ale to nie to samo. Ugotowanie tych
jajek jednak nie okazało się wyzwaniem nie do pokonania (ale przyznaję, że to moja siostra odpowiada za powodzenie akcji ;)) Spróbujcie, bo naprawdę warto!
JAJKA W KOSZULKACH½ - ¾ litra
wody zagotować, dodać 4-5 łyżek
octu. Łyżką zrobić delikatny wir, do którego wrzucić
jajko (najlepiej wcześniej wbić je do miseczki i dopiero z niej do garnka). Delikatnie mieszać, aż
białko uformuje się wokół
żółtka. Po uformowaniu gotować
jajko przez ok. 4 minuty (u mnie 4 minuty i 20 sek.). Po tym czasie
jajko powinno być sprężyste, najwygodniej wyjmować je łyżką cedzakową.Sos:sok z połówki
cytrynyłyżka
oliwyłyżka
octu winnego2 ząbki
czosnkułyżeczka
cukruJajka podawałam na grzance z
masłem, do tego
sałata, świeży
pomidor, łyżeczka sosu i trochę świeżo zmielonego
pieprzu. Ścięte
białko, a w środku płynne
żółtko, które pięknie wypłynęło. Pychota!Przepis dołączam do akcji: