Wykonanie
Przyznam,że pierwszy raz kupiłam i
jadłam sałatę rzymską. Mi tak podana zasmakowała, ale reszta domowników stwierdziła kup i następnym razem zrób po swojemu. Tak zrobię, ale
póki co dziś prezentuję przepis ( troszkę zmieniony ) w/g R. Makłowicza.źródło : klikSkładniki-
sałata rzymska-
czosnek 3 ząbki-
oliwa z oliwek-
sól,
pieprz,
cukier,
ocet winnyWykonanie
Sałatę umyłam i osuszyłam,
porwałam na mniejsze kawałki. W rondelku rozgrzałam 2 łyżki
oliwy dodałam do niej drobno posiekany
czosnek, chwilkę przesmażyłam, następnie dodałam liście
sałaty, dusiłam aż były prawie miękkie.Odstawiłam z gazu dodałam szczyptę
soli,
pieprzu,
cukru i kilka kropel
octu winnego, delikatnie pomieszałam. Podałam na ciepło. U mnie w wersji obiadowej z kotletem drobiowym i
ziemniakami purre.Smacznego :)